Kako funkcionira  „usisivač za pčele“ – izum talijanskog pčelara Severina Bartinija!

Kako funkcionira  „usisivač za pčele“ – izum talijanskog pčelara Severina Bartinija!

SHARE

Talijanski pčelar Severino Bertini je nakon nekoliko mjeseci istraživanja definirao svoj patent – Usisavač za pčele. Informaciju o ovom izvrsnom pomagalu pri skupljanju rojeva i formiranih pčelinjih društava podijelio je s kolegama na internetskoj stranici www.apicolturaonline.it. Pod naslovom Tecnica apistica, pa na Bidoncino aspirasciami opisao je kratku povijest i opis svog rada. Severinu Bertiniju možete pisati na E-mail: [email protected] 

Patent uspješnog italijanskog pčelara Bertinija – usisavač za pčele razvijen je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Bariju, a članak o tome je objavljen u časopisu APITAL (broj 5/2001). Na osnovu tog članka kolega Bertini, uz pomoć svog komšije kovača Vincenta, izradio je svoje rješenje usisavača za pčele (Bidoncino aspirasciami):

Ovdje desno se vidi kovač Vincent drži usisno crijevo od promjera 4 cm i dužine od 3 metra. Cijev ima na jednom kraju usisni prsten a na drugom usisni „pištolj”. Ovaj materijal se lako može pronaći u trgovini električnih aparata.

Usisna posuda je od kartonske ljepenke i njen kapacitet je oko 80 litara (unutarnjeg promjera 40 cm i visine 65 cm). Obično su se ti bubnjevi koristili za plasman peludi prije nego što su zamijenjeni običnim kartonskim kutijama ili plastičnim posudama. Trenutno ih koriste farmaceutske firme pri transportu njihovih proizvoda kako bi ih osigurali od vlage.

Isto tako sa slike se može vidjeti i dva priključka: jedan na koji se povezuje usisna cijev i dna posude na koji se priključuje motor (usisavač). Usisavač mora imati ograničenu snagu od 400 vata.

“Iz provedenih eksperimenata shvatili smo da je to snaga ispod koje se ne može ići. U stvari, to je snaga koja uspijeva usisati pčele s priličnom lakoćom ako je na početku crijeva dio s malim ulazom rupom („pištoljem”). Bez tog tipskog dijela operacija prikupljanja pčela bila bi izrazito teška -kazao je Bertini.

Donji nastavak je izrađen od metala i osiguran unutar osovine sa hidrauličnom maticom 5/4”. Kako se može vidjeti opremljen je s gumenom brtvom s ulazom promjera rupe od 30 mm, koja se obično koristi za ispiranje WC školjke. Brtva se može zamijeniti s većim otvorom kako bi se uklopio i drugi, snažniji, usisavače.

U foto galeriji na www.apicolturaonline.it se može vidjeti kako je usisivač spojen na kolektor (usisnu posudu) i kako brtva sprječava infiltraciju zraka sa „strane”. Gornji konektor, također metalni, bio je s najviše tehničkih poteškoća. Fiksiran je na bubanj sa 4 svornjaka (šaraf s maticom), a da bismo spriječili prolaz zraka na mjestima gdje je spojen, kao izolaciju koristili smo silikonski kit.

Također se može vidjeti kako se crijevo blagim pritiskom povezuje s usisnom posudom (kolektorom). Fiting (nasjedni dio) ima unutarnji promjer od 43 mm kao i vanjski promjer usisne (fleksibilne) cijevi. Kako na tržištu ne postoje metalne cijevi s takvim unutarnjim promjerom, mi smo kupili cijev manjeg promjera te smo ga na tokarskom stroju prilagodili našim potrebama.

Štoviše, kako je prikazano na slici i 6 iznutra smo narezali i dva kanala u koja smo stavili dva gumena O-prstena (O-ring) koji iz odvodne cijevi ne dozvoljava propuštanja zraka. Dva O-Ringa je bilo potrebno postaviti da se ostvari stabilnost priključka.

Na gornjem priključku je zavarena metalna cijev dužine oko 40 cm, s vanjskim promjerom od 40 mm (slika 7). Zadaća mu je da prođe kroz centralni otvor diska od lesonita koji se nalazi unutar bubnja.

Metalnim prstenima zatvaraju se poklopac usisne posude i usisna vreća.Drugi disk napravljen je također od tvrdog lesonita i manjeg je promjera te je smješten unutar bubnja. Njegova je funkcija da drži vreću raširenom kako bi se pčele ravnomjernije rasporedile.

Između poklopca i unutarnjeg dijela je udaljenost od oko 10 cm, a kako bi se spriječilo da unutarnji disk padne na dno bubnja na zidove bubanja lijepe se 3 trake od drveta koje služe kao podrška.

Torbu ili mrežastu vreću postavite na drugi disk od lesonita, a donji kraj vreće zatvorite vezicom. U procesu usisavanja pčele su usisane u fleksibilnu cijev, zatim prolaze kroz metalnu cijev, koja je pak umetnuta u rupu unutarnjeg lesonita gotovo 30 cm, te su zarobljene u vrhu mrežaste najlon vrećicu dužine oko jedan metar.

Kasnije maknuti poklopac bubnja i izvaditi disk zajedno s torbom, unutar koje su zarobljene pčele. Posljednji korak je da stavite tu vrećicu (torbu) na košnice s okvirima, olabaviti vezicu na dnu i neka pčele padaju u svoj novi dom.

Od prvih eksperimenata koje smo izvodili, ustanovili smo da nije bilo šteta na pčelama. Iako su neke pčele i udarale unutar cijevi za vrijeme usisavanja, posebice u blizini uglova usisne cijevi, no od toga nisu smrtno stradale.To je sigurno zbog niske snage motora i velikog unutarnjeg promjera crijeva, što uvelike smanjuje broj sudara.

Model s plastičnim buretom

Obzirom na poteškoće u pronalaženju bubnjeva od kraft vlakana, s kovačem Vincenzom odlučili smo izbjeći ih koristeći za novi model plastičnu bačvu. Njene dimenzije su nešto manje od prethodnog bubnja. Osim što su dostupnije, svakako su i otpornije na vremenske uslove, a i sama izrada je lakša.

Kao i prethodni model, ima prsten na vrhu i na dnu. Donji, koji je spojen na usisavač ili motor ventilatora uvijek je izrađen od metala otvora od 5/4”, a unutar prstena je fiksirana hidraulična brtva promjera rupe od 30 mm, koja se obično koristi za ispiranje WC školjke.

Kako bi se osiguralo da nema propuštanja zraka, svi spojevi su brtvljeni sa silikonskim kitom.
Gornji priključak, kao i u prethodnom modelu je također metalni i fiksiran je na poklopac bačve sa 4 vijka s maticom). I ovdje, da se spriječi prolaz zraka, svi spojevi su brtvljeni crvenim silikonskim kitom. (BHPČELAR)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY