Kako od pčela napraviti najljepšu bradu i zaraditi velike honorare?

Kako od pčela napraviti najljepšu bradu i zaraditi velike honorare?

SHARE

Nekoliko Kanađana na Clovermeadovom festivalu pčela i meda u Ontariju odlučilo se okušati u takmičenju u najljepšoj “pčelinjoj” bradi. Tibor Szabo je jedan od onih koji su učestvovali u takmičenju i čija je glava bila potpuno prekrivena pčelama

Nošenje pčela na ovaj način postalo je popularno još 1700. godine kada je engleski pčelar otkrio da može napraviti “bradu” od pčela tako što sveže maticu oko svog vrata. Pčelar, kojem nije zabilježeno ime, ipak je zapamćen po tome što je takav hodao kroz grad.

U nedavnom intervjuu za “Australia Telegraph” profesionalna pčelarka Melanie Kempers objasnila je proces nastanka “brade”.

“Svaka kolonija ima svoju kraljicu i svi je prepoznaju po mirisu. Mi je stavimo u maleni plastični kavez oko vrata, a pčele formiraju koloniju. Kada je namirišu, pčele se okupljaju oko nje i to stvara privid brade – rekla je Kempers.

Zaradila 400 funti

Amerikanka Nellie Odam-Wilson zaradila je od sponzora 400 funti (oko 950 maraka) dopustivši da joj se roj pčela “zalijepi” za bradu. Ova 16-godišnja tinejdžerka iz Devona poduhvat sa pčelinjom bradom nije izvela bez razloga. Rizikovala je kako bi prikupila novac za put u Ugandu, gdje planira volontirati u sirotištu. Pčele je na bradi držala čak sedam minuta, ostavši mirna što je više moguće kako bi izbjegla ubode.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY