Kako zaštiti svoje košnice od lopova: ŽIGOSANJE DIJELOVA KOŠNICE KAO DOKAZ VLASNIŠTVA

Kako zaštiti svoje košnice od lopova: ŽIGOSANJE DIJELOVA KOŠNICE KAO DOKAZ VLASNIŠTVA

SHARE

Žigosanje nastavaka, podnjača, ramova itd. sve je prisutija pojava među pčelarima. Utiskivanjem prepoznatljivih simbola (ime pčelara, inicijali pčelara, kombinacija brojeva i slova itd) na dijelove košnica, pčelari potvrđuju njihovo vlasništvo i štite svoje košnice od eventualne krađe. Ova pojava je hit u mnogim evropskim zemljama, a ovu medodu primjenjuju i neki pčelari u BiH.brandbar

Obilježavanjem, žigosanjem dijelova košnice nije ih moguće zaštiti od lopova koji žele pokrasti med i uništiti cijelu košnicu, ili pak od medvjeda. Ali će obilježavanje košnica barem spriječiti krađu ramova sa medom i leglom između pčelara.

Prije nekoliko godina u okolici Ilijaša izbio je sukob između dva pčelara kada je jedan od njih, za vrijeme paše, navodno, od drugog vadio ramove sa medom i prebacivao u svoje košnice. Među sarajevskim pčelarima također kruži priča da je prije nekoliko godina na isti način i jedan njihov kolega izgubio ramove sa medom i leglom.

– Kad sam počeo pčelariti, odlučio sam da ću obilježiti, označiti svaku stavku u košnici, čak i okvire. Kako sam imao mnogo košnica, pomislio sam da je dobra ideja da prvo napravim neki uređaj koji bi mi skratio i olakšao posao. Najjednostavniji način za to bio je plin. Izrezao sam komad bakra 80 mm x 25 mm x 10 mm i formirao svoje inicijale “DAC” pomoću stroja za graviranje – kaže engleski pčelar David Albert Cushman.

Svaka njegova košnica danas je obilježena žigom “DAC”, koji su vidljivi i nakon dvadeset godina.

– Pomoću plina zagrijavam bakarnu pločicu na kojoj su moji inicijali. Zagrijanu pločicu prislonim uz košnicu. Ispočetka sam bio zabrinut da bakar možda vremenom neće oksidirati jer će često biti izložen visokim temperaturama, ali i nakon 25 godina moj uređaj je ostavljao žig besprijekorno – kaže David.

(T. M./BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY