Kalifornijski detektiv za pčele u lovu na kradljivce košnica (Video)

Kalifornijski detektiv za pčele u lovu na kradljivce košnica (Video)

SHARE

Iako su krađe košnica u Kaliforniji postale uobičajena pojava, pčelar Buzz Landon nadao se da će lopovi zaobići njegov pčelinjak smješten u okrugu Butte. Nažalost, njegova najgora noćna mora ostvarila se 30. januara ove godine. Osim ostataka slomljenih košnica, saća, i tragova guma na prašnjavom putu, lopovi nisu ostavili nikakav trag koji bi policiji bio od pomoći. Ostao je bez osam košnica.

Srećom, Buzz poznaje nekog ko bi mu mogao pomoći da pronađe svoje pčele.

  • – Mnogi ljudi me poznaju kao detektiva za pčele – kaže Rowdy Freeman, iz šerifovog ureda okruga Butte. Istraživao je sve, od sitnih krađa do ubistava, a posljednih godina postao je pravi stručnjak pronalaženje ukradenih košnica.
Buzz Landon

Milionske krađe

Kalifornija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača badema, a industrija vrijedna 7.6 milijardi dolara zavisi od dva miliona pčela koje oprašuju ove usjeve.

Dvije trećine američkih pčelara svoje pčele iznajmljuju farmerima na plantažama badema, a iznajmljivanje jedne košnice košta i do 350 dolara. Velika vrijednost ovih košnica u kombinaciji sa ogromnom cijenom meda privukla je i lopove koji su u vječitoj potrazi za brzom zaradom. U toku ove godine, u Kaliforniji je nestalo preko 500 košnica, a za krađu je predviđena kazna od tri godine zatvora ili novčana kazna u iznosu od 10 000 dolara, zavisno od vrijednosti ukradenih košnica.

Prije dvije godine, grupa kriminalaca ukrala je preko 700 kalifornijskih košnica, u vrijednosti od skoro milion dolara. Freeman, koji je inače i pčelar sa preko 400 košnica, uspio je pronaći lopove i vlasnicima vratiti njihove pčele.

  • – Dugogodišnji sam pčelar tako da sam dobro upoznat sa pčelarskom industrijom i kako sve funkcioniše. Prijatelj sam sa svim pčelarima ovog okruga i oni dobro znaju da mi se mogu obratiti za pomoć. Održavamo dobru mrežu komunikacije, što lopovima otežava posao – kaže Freeman, i ističe da je lopove koji kradu pčele nije nimalo lako pronaći.
Rowdy Freeman

Košnice kradu drugi pčelari?

Svako ko krene u krađu nekoliko miliona pčela mora dobro znati šta radi i biti izuzetno oprezan i iskusan. Lopovi provaljuju na plantaže badema pod okriljem noći kako bi ukrali tek postavljene košnice sa pčelama, a za to im je neophodna posebna oprema; posebna dizalica i kamion za prijevoz košnica. Lopovima su potrebna i kompletna pčelarska odijela, dimilice i slično.

Iz tog razloga, Freeman i drugi pčelari ovog kraja vjeruju da košnice kradu njihove kolege pčelari.

I dok Buzzove košnice još uvijek nisu pronađene, Freeman je u februaru uspio locirati ukradene košnice jednog drugog pčelara. Nakon dojave da se u jednoj prikolici nalazi veliki broj košnica koje nisu pravilno osigurane,  Freeman dolazi na lokaciju i saznaje da se radi o ukradenim košnicama u vrijednosti od 5,600 dolara.

Iako se osumnjičeni pravdao riječima da je košnice kupio od brokera i da nije znao da su ukradene, optužen je za primanje ukradene robe. Uhapšen je i odveden na ispitivanje.

Pogledajte video:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY