Katedrala u glavnom gradu Njemačke dom je za oko 30.000 pčela (VIDEO)

Katedrala u glavnom gradu Njemačke dom je za oko 30.000 pčela (VIDEO)

SHARE

Ovi insekti imaju svoje “hotele” na brojnim mjestima u Berlinu!

Uwe Marth

Berlinska katedrala koja privlači brojne turiste u glavnom gradu Njemačke postala je dom za oko 30.000 pčela zahvaljujući aktivizmu biologa.

U podnožju kupole te neobarokne znamenitosti nalazi se košnica iz koje pčelar Uwe Marth izvlači saće, a sličnih košnica ima u više od 15 poznatih berlinskih zgrada.

Riječ je o inicijativi “Berlin zuji”, koju je 2010. godine pokrenula Korina Helcer s mužem.

Inspirisana pčelarom-amaterom koji je 80-ih godina formirao pčelinju koloniju na krovu pariske opere, Helcerova je željela da skrene pažnju na neprilike pčela i drugih insekata, stvaranjem njihovih kolonija na uočljivim mjestima.

– Pčele su odlična referenca za objašnjenje svega drugog. Bez oprašivača, nemamo zdrav ekosistem – kazala je.

Broj pčela i drugih oprašivača više od 10 godina je u padu, a stručnjaci za to krive više faktora – insekticide, parazite, bolesti, klimatske promjene i nedostatak raznovrsne ishrane.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je apelovala na građane da razmišljaju o raznolikosti živog svijeta na planeti i da “učine nešto dobro za pčele”, rekavši tokom godišnjeg govora o budžetu u Bundestagu da je to “nešto što možda djeluje beznačajno nekim ljudima, ali je zapravo veoma veliko”.

Aktivisti inicijativa “Berlin zuji” i “Njemačka zuji” napravili su košnice i “pčelinje hotele” na brojnim mjestima u Berlinu, među kojima su gradsko pozorište, planetarijum, ministarstvo finansija i park u okviru rezidencije njemačkog predsjednika.

Inicijativa je aktivna u 25 njemačkih gradova, u kojima između ostalog organizuje seminare o “baštovanstvu naklonjenom pčelama”.

Med iz košnica u protestantskoj katedrali može da se kupi nekoliko spratova ispod, u prodavnici Berlinske katedrale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY