Kinesko pčelarstvo: PČELE – “KRILA POLJOPRIVREDE” I EKONOMSKOG NAPRETKA

Kinesko pčelarstvo: PČELE – “KRILA POLJOPRIVREDE” I EKONOMSKOG NAPRETKA

SHARE

Zahvaljujući prostranoj teritoriji i bogatim izvorima polena, Kina se nalazi na prvom mjestu na svijetu po količini proizvodnje i izvoza pčelinjih proizvoda. Kao jedan od sektora poljoprivrede, pčelarstvo igra veoma važnu ulogu u izgradnji nacionalne privrede i društvenom razvoju Kine.

Razvoj pčelarstva u Kini takodje ima dugačku istoriju, a fosili pčela iz mezozojske ere, otkriveni u kineskoj provinciji Šandong, pokazuju da je pčela u Kini živjela još prije 20 miliona godina. Prema arheološkim dokazima, u zapisima na kostima životinja iz perioda Šang već postoji kineski karakter Mi, što na balkanskim jezicima znači med.

Vještački uzgoj pčela je u Kini započet u periodu Ćin i Zapadni Han, odnosno, oko 221. godine prije naše ere do 25. godine nove ere. Prvi kineski ekspert u ovoj oblasti se pojavio u narednoj dinastiji Istočni Han (25—220. godine naše ere), u čuvenoj kineskoj dinastiji Tang. Od tada je pčelarstvo počelo da se razvija među običnim porodicama, a u periodu Ćing dinastije (1616—1911. godine) je izdato prvo djelo u oblasti pčelarstva.

Što se tiče razvoja ove sfere u savremenom dobu, Kina je početkom 20. vijeka uvela uzorak zapadne pčele i modernu tehnologiju pčelarstva. Međutim, zbog negativnih utjecaja prouzrokovanih ratovima, kinesko pčelarstvo koje je išlo krivudavim putem, je doživelo spor razvoj, za šta je najbolji dokaz da je u 1949. godini, širom zemlje, postojalo samo 500 hiljada košnica. Sredinom 80 – tih godina prošlog vijeka, došlo je do perioda prosperiteta u oblasti pčelarstva, i u ovom razdoblju se Kina po broju košnica i količini proizvodnje meda popela na drugo mjesto na svijetu, dok je po količini proizvodnje matičnog mliječa i izvoza zauzimala prvo mjestu na svijetu.

 

Trenutno, u Kini postoji 7,5 miliona košnica, godišnja količina proizvodnje meda dostiže 200 hiljada tona, matične mliječi više od hiljadu tona, pčelinjeg voska oko 3 hiljade tona, propolisa 3 hiljade tona, a godišnja vrijednost proizvodnje se kreće oko dvije milijarde juana.

Zbog svoje prostrane teritorije, u Kini vlada umjerena i tropska klima, i cijela zemlja je pokrivena raznolikim reljefima, sa oko hiljadu vrsta biljaka koje služe kao izvori polena, te upravo zahvaljujući tome, tokom čitave godine cvjetaju raznovrsne biljke, među kojima 20 vrsta predstavljaju izvor polena. Te biljke zauzimaju 30 miliona hektara površine i na njima se može uzgajati hiljadu do dvije hiljade košnica.

Radi poboljšanja kvaliteta pčelinjih proizvoda, zaštite interesa potrošača i povećanja konkurentnosti u izvozu, kinesko Ministarstvo trgovine je u provincijama, u kojima je težište rada stavljeno na pčelarstvo, izgradilo centre za testiranje, obučilo veliku grupu kadrova za vršenje i kontrolu testova, a takođe je izradilo kriterijume za testiranje kvaliteta meda, pčelinjeg voska, matične mliječi i polenovog praha.

Pored toga, u junu 1979. godine je osnovano Kinesko udruženje za pčelarstvo, i širom zemlje je počeo da izlazi dvomjesečnik pod nazivom “Pčelarstvo u Kini” i nedjeljnik “Časopis o pčelarstvu”. Pored ove dvije vrste časopisa, takođe postoje i lokalni časopisi u Hubeju i drugim provincijama u ovoj oblasti.

Koliko pažnje Kinezi pridaju pčelarstvu, možda najbolje ilustrira podatak da su do sada bili domaćini dve svjetska skupa na temu pčelarstva, iza kojih je čak stalo kinesko Ministarstvo poljoprivrede i Kineski tehnološki savez. Posljednja konferencija održana je u novembru prošle godine u Pekingu. Tema skupa bila je – pčelarstvo u svijetu. Istovremeno održavan je i međunarodni sajam pčelinjih proizvoda.

Istovremeno Kinesko udruženje za pčelarstvo je redovan učesnik Svetskej konferencije pčelarstva. Prošle godine je održana u Irskoj.

Pčelarstvo u Kini nosi naziv “krila poljoprivrede”, a oprašivanje putem pčela igra važnu ulogu u reguliranju poljoprivredne strukture i povećanju proizvodnje u ovoj oblasti. Praksa je pokazala da oprašivanje putem pčela ne samo što može umnogome povećati količinu rastinja, već takođe može poboljšati kvalitet oprašivanog rastinja.

Naravno, zahvaljujući tim prednostima, poljoprivredni proizvodi dobijeni putem oprašivanja pčela su obično skuplji nego drugi proizvodi takve vrste. Oprašivanja na ovakav način je relativno ranije počelo da se primjenjuje u razvijenim zemljama, dok se trenutno ova tehnologija u Kini nalazi tek u početnoj fazi.

EU, mi i kineski med

Kineski med sve je prisutniji i na bh. policama. Polako, ali sigurno osvaja i tržište EU. Uglavnom cijenom osvajaju tržište, mada se o kvalitetu mogu čuti sve glasnije i oštrije kritike.

Bile one argumentirane ili ne, na našim prostorima, u nedostatku zakonske regulative, kineski med se udomaćio. U zemljama EU sve su rigorozniji. Čak je Veterinarski komitet Evropske Unije još 25 januara 2002. godine izglasao suspendovanje uvoza proizvoda životinjskog porijekla iz Kine u Evropsku Uniju. To se odnosi kako na proizvode namijenjene humanoj upotrebi tako i one za ishranu životinja. Jedan od glavnih proizvoda na koje se suspenzija odnosi je med.

Na osnovu te odluke, Evropska Agencija za standarde hrane naručila je tokom februara ove godine dodatne testove kineskog i miješanog meda koji se prodaje u Velikoj Britaniji. Od 16 uzoraka, u 10 su otkriveni ostaci antibiotika hloramfenikola a u 6 ostaci streptomicina.

Ista Agencija obavijestila je javnost o povlačenju kineskog meda iz prodaje. Naučni tim koji je sazvan, utvrdio je da je rizik od neželjenih efekata od upotrebe takvog meda ekstremno nizak i da kupci koji su nabavili taj med mogu slobodno da ga iskoriste za ishranu. Najjače neželjeno dejstvo hloramfenikola, koje je poznato, predstavlja izazivanje neke vrste anemije, poremećaj krvi. To je dosta rijetko, ali teško oboljenje, od koga u Britaniji obolijeva godišnje oko 50 -100 osoba. Napominje se da hloramfenikol može biti povezan i sa nastankom kancera.

Nijemci im okreću leđa

Prema izvještaju “World Honey Market” u februaru 2002 godine, Kina je izvezla 1.407.950 kg meda u Njemačku po cijeni 0,90 $, u aprilu 340.460 kg po cijeni 0,89 USD, a u maju 239.940 kg meda po ceni 0,95 dolara za kilogram.

Pored Njemačke, od zemalja EU, kineski med su uvozile Belgija i Holandija, a vjerovatno se radi o medu za koji su rađene naknadne analize.

Nismo uspjeli dobiti precizne podatke o izvozu u BiH i susjednu Hrvatsku. Međutim, prema nezvaničnim podacima Kinezi građanima BiH prodaju više meda, nego svi domaći pčelari zajedno. Doduše, procenat udjela domaćih pčelara u kontroliranoj trgovačkoj mreži je simboličan.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY