Kreativa Unlimited, prva kompanija u Srbiji koja je postavila košnice u okviru...

Kreativa Unlimited, prva kompanija u Srbiji koja je postavila košnice u okviru svog radnog prostora: NAŠE PČELE SPLAVARE DUNAVOM!

SHARE

Naša vizija jeste da promovišemo zaštitu pčela – vrste koja izumire, a ima nemjerljiv značaj za opstanak čitavog čovječanstva. U želji da očuvamo čovječanstvo, formirali smo specijalan radni tim, od 72.000 zaposlenih – urbanih pčela koje svoj nektar i polen nalaze u našoj organskoj plutajućoj bašti koja je postavljena pored same agencije. Naš mali urbani vrt sa medonosnim biljkama nudi našim pčelicama obrok „na dohvat ruke“. Naravno, računamo da će naše pčele redovno oprašivati i biljke koje rastu na Ratnom ostrvu, komadu netaknue prirode koji se nalazi nadomak agencije.

Ukoliko se ovih dana prošetate novobeogradskom obalom Dunava, negdje kod Ušća, naići ćete na prvi korporativni pčelinjak u Srbiji. Zaposleni u marketinškoj agenciji Kreativa Unlimited postavili su na krov splava pet košnica sa 72.000 „urbanih“ pčela. O ovom, hvale vrijednom poduhvatu, razgovarali smo sa Stevišom Vujasinovićem, kreativnim menadžerom marketinške agencije Kreativa Unlimited.

Ime: Luk, Allium cepa. Životni vijek: 5000. prije n.e. – 2078. Uzrok nestanka: Izumiranje globalne populacije pčela. Znak sjećanja: Osnova skoro svakog kuhanog jela

– Na Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. juna, Srbija je dobila prve košnice u urbanom dijelu Beograda i na taj način smo postali prva ovdašnja kompanija koja se priključila globalnom pokretu očuvanja pčelinjih zajednica postavljanjem pet košnica sa 72.000 pčela na svoj krov – kaže Vujasinović.

Kreativa Unlimited je nezavisna, multi-disciplinarna kreativna agencija. Postoji već skoro 20 godina.

– Kao što govori ime naše agencije – posao nam je kreativnost. Prije osam godina preselili smo se na splav tragajući intuitivno za mjestom inspiracije, koje bi pomoglo našem poslu stvaranja ideja za brendove naših klijenata i kreiranju hemije između njih i potrošača. Na sopstvenom iskustvu smo se uvjerili da su tačna posljednja istraživanja rađena u Japanu da boravak u prirodi može da podigne kretivnosti do 50%.

 Bez meda se može ali…

– A kako najbolje lekcije o kreiranju dobijamo iz prirode, mi smo odlučili da našu kreativnost upotrijebimo da se prirodi odužimo tako što ćemo je čuvati. Nažalost, čovjek svojom aktivnošću uništava prirodnu sredinu, posljedično i životinjske vrste bez kojih smo u zaista velikom problemu. Jedna od tih vrsta su i pčele. Možda će neko pomisliti: „Dobro, bez meda se može!“Međutim, pčele imaju mnogo važniju ulogu… Dovoljno je za početak reći – pčele nam oprašivanjem obezbjeđuju svaki treći zalogaj koji unosimo u organizam – kaže Vujasinović.

–  Ako danas još uvijek niste stigli da učinite ništa za svoju životnu sredine, možete medonosnim biljkama oplemeniti vaše prozore, terase ili prostor ispred zgrade ili kuće, tako ćete pomoći i pčelama. Na krajuk rajeva, stručnjaci kažu da se pčele udaljavaju do 8 kilometara od košnice. Možda vam na terasu ili u dvorište u goste svrati i neka urbana pčela. Uzvratite im uzgostoprimstvo – poručuju iz Kreative.

A kako bi dočarali čega sve na našoj trpezi ne bi bilo bez pčela, vrijedni uposlenici Kreative su otvorili i futuristički muzej mrtve prirode. Smjestili su ga namjerno u budućnost, 100 godina unaprijed, u 2119. godinu. Slikom i rječju, vrlo ozbiljnim i upozoravajućim tonom, pojašnjeno je bez čega ćemo ostati ako pčela nestane.

Ime: Paradajz, Solanum lycopersicum. Životni vijek: 700. prije n.e. – 2041. Uzrok nestanka: Izumiranje globalne populacije pčela. Znak sjećanja: Važan sastojak nekada popularnog jela zvanog ‘’pizza’’

– Ovo je naš način da projektujemo ne tako daleku budućnost u kojoj će, ukoliko ne omogućimo pčelama da prežive, generacije koje dolaze preživljavati. Postavka predstavlja kreativni odgovor na zagađenje – futurističku projekciju svijeta gdje je čovjek neodgovornim ponašanjem uništio pčele.

– Na Zemlji postoji oko 250.000 biljaka cvjetnica. Bez oprašivanja one ne bi opstale. Insekti oprašuju  90 % biljaka cvjetnica. Od tog broja biljaka koje se oprašuju insektima 90 % oprašuju pčele. Naučnici tvrde da kad ne bi bilo pčela za nekoliko godina sa lica Zemlje nestalo bi 100.000 vrsta biljaka. Oko 200 poljoprivrednih kulturao prašuju pčele, pa su koristi od medonosnih pčela nemjerljive. Od pčela doslovno zavisi svaki naš treći zalogaj. Pčele su su najbolji pokazatelj bezbjedne životne sredine za čovjeka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. A njihova populacija je u značajnom padu.

 Futuristički muzej mrtve prirode

Ime: Paprika, Capsicum. Životni vijek: 5000. prije n.e. – 2078. Uzrok nestanka: Izumiranje globalne populacije pčela. Znak sjećanja: Povrće zaslužno za bogat ukus ajvara.

– Agencija Kreativa Unlimited uz pomoć stručnjaka iz BeeConnected tima, riješila je da glasno i jasno ukaže na problem i pokrene lanac društvene odgovornosti. Zaposleni u našoj agenciji odlučili su da daju mali doprinos u dugoročnom procesu očuvanja biodiverziteta i pčelinjih zajednica u gradskim sredinama.

Ime: Jabuka, Malus. Životni vijek: 10 000 000. prije n.e. – 2057. Uzrok nestanka: Izumiranje globalne populacije pčela. Znak sjećanja: ‘’Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van’’

“Naše zdravlje, između ostalog, zavisi i od pristupa raznovrsnoj ishrani, svježem voću i povrću za čiji su uzgoj pčele neophodne. Od 100 najviše upotrebljavanih biljaka u ljudskoj ishrani, pčele oprašuju njih 70. Dakle, dvije trećine glavnice naše ishrane zavisi od pčela. Takođe, pčele su jedini insekti koji proizvode hranu za ljude, odnosno med koji, pored ukusa koji prija čovjekovom nepcu, ljudima pruža i ljekovita svojstva.

Naš muzej vrlo slikoviti opisuje šta nas čeka 2119. godine, ako ne budemo više i jače brinuli o ovim krilatim farmaceutima, čuvarima nas i našeg ekosistema. Pčela već sad mora dospjeti na listu ugroženih životinja, da se ne suoči s, naprimjer, sudbinom pande – poručuju iz Kreative.

(E. K./bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY