Kućna apoteka Rateba Samura (58) liječi stanovnike ratom razorene Gaze: “Pčelinje...

Kućna apoteka Rateba Samura (58) liječi stanovnike ratom razorene Gaze: “Pčelinje injekcije“ umjesto humanitarne pomoći

SHARE

U ordinaciji se ponekad zna zadesiti i po desetak pacijenata koji imaju različite probleme. Tada ja uzimam kutiju koja je puna ljutih pčela i hodam od jednog do drugog pacijenta – objašnjava Ratib koga su ekonomska kriza i nedostatak lijekova natjerali da se u potpunosti posveti liječenju svojih sugrađana

Otkako je prije dvije godine otvorio improvizovanu kliniku u ratom razorenoj Gazi, Rateba Samura dnevno posjeti oko 250 pacijenata koji se žale na različite tegobe, od gubitka kose pa sve do cerebralne paralize i raka. Međutim, Rateb nije doktor, niti je ikada radio u bolnici.

Rateb svoje pacijente liječi pčelama koje uzgaja u svome dvorištu, a takozvane „pčelinje injekcije“ naplaćuje 2,5 dolara. Priznaje, njegov tretman nije zamjena za odgovarajuću medicinsku njegu, ali nedostatak medicinskog osoblja i siromaštvo koje je zahvatilo čitavo područje Gaze, natjeralo je stanovništvo da lijek za svoje bolesti potraže u apiterapji.

Jedan od Samurovih pacijenata prima terapiju koja će mu olakšati bolove u ramenima

 I doktori među pacijentima

Ljubav prema pčelama i znanje o apiterapiji Ratib je naslijedio od svog oca koji se čitav život bavio pčelarstvom. Ratib, inače poljoprivredni inženjer, 2003. godine je svoje vrijeme počeo posvećivati isključivo proučavajući i razvijajući nove metode liječenja apiterapijom, koja obuhvata korištenje svih pčelinjih proizvoda, uključujući med, propios i pčelinji otrov.

  • Bavim se liječenjem ozbiljnih bolesti za koje nema lijeka u zvaničnoj medicini, i već sam zabilježio fantastične rezultate u vidu stotina izliječenih pacijenata – kaže 58-godišnji Ratib, nekadašnji student poljoprivrede i entomologije u Egiptu.

U Ratibovoj improvizovanoj klinici uspješno se liječe bolovi u kičmi i vratu, gubitak kose, bolesti kože, cerebralna paraliza, autizam i rak.

  • -Postoje brojni naučni dokazi o uspješnosti apiterapije, a moje pčele su najbolji doktori koje trenutno imamo na raspolaganju. U ordinaciji se ponekad zna zadesiti i po desetak pacijenata koji imaju različite probleme. Tada ja uzimam kutiju koja je puna ljutih pčela i hodam od jednog do drugog pacijenta – objašnjava Ratib koga su ekonomska kriza i nedostatak lijekova natjerali da se u potpunosti posveti pomaganju svojim sugrađanima.

Ovaj humani Plaestinac kaže da tokom svojih tretamana, on tjera pčelu da pacijenta ubode u određeno mjesto na tijelu koje je prethodno on dobro pregledao. Nakon uboda, pčela umire. Međutim, Ratib kaže kako je to mala cijena za zdravlje koje je njegovim pacijentima očajnički potrebna.

  • -Moje metode su dugo vremena bile pod sumnjom, ali „pčelinje injekcije“ su se pokazale kao odličan alternativni lijek. Ovome najviše ide u prilog i činjenica da su doktori među mojim najčešćim pacijentima – tvrdi Ratib.
U Ratibovoj klinici uspješno se liječe bolovi u kičmi i vratu, gubitak kose, bolesti kože, autizam i rak

 

Žaoke liječe i ratne traume

Gaza se pod izraelskom blokadom nalazi još od 2006. godine, što ograničava kretanje ljudi i robe unutar i izvan teritorije zemlje. Ova ratom razorena zemlja ima velike probleme u pristupu humanitarnoj pomoći i ima ograničen pristup lijekovima.

Teško bolesni pacijenti su primorani putovati u Izrael ili Egipat radi skupog specijalističkog liječenja, stoga je Ratibova kućna ordinacija savršena i jeftina alternativa. Unutar Samurovog doma, muškarci i žene na red čekaju u odvojenim prostorijama.

Desetogodišnja Ajla Al-Ghafari više od dvije godine boluje od paralize lica. Kako kaže njen otac Said, zbog skupih i neefikasnih lijekova moderne medicine, odlučili su da posjete Ratiba i njegove pčele.

  • Tretman pčelinjim ubodom je daleko efikasniji od klasične medicine, ali potrebno je dosta strpljenja – kazuje Said novinarima dok njegova kćerkica čeka u redu za novu dozu „pčelinje injekcije“.
  • – Na početku terapije Ajla je trpila bolove, ali kako je vrijeme odmicalo, njeno stanje je iz dana u dan bilo sve bolje. Lice joj je u boljem stanju, i sada je ona ta koja s nestrpljenjem čeka svaku novu terapiju – kazuje Said koji inače radi kao vladin službenik.
  • Ratib „pčelinje injekcije“ naplaćuje oko 2,5 dolara

Pčelinje žaoke bile su spas i za sina Munere Al-Babe, čiji je sin Anas godinama patio od cerebralne paralize i autizma. Za godinu i po dana, napredovao je više nego što bi ikada bilo moguće uz tradicionalnu medicinu, koja je pored svega i duplo skuplja.

  • -Moj sin je godinama patio u kandžama bolesti i jedva da je komunicirao sa mnom. Išla sam od ljekara do ljekara koji se nisu mogli složiti oko pravog načina liječenja Anasa. Tada sam čula za pčele i Ratebovu kućnu kliniku, i veo nakon godinu i po dana korištenja apiterapije moj sin, hvala Bogu, ponovo normalno komunicira i stanje mu je puno bolje. Namjeravamo nastaviti sa terapijom u nadi potpunog izliječenja – rekla je Munira.

Među Samurovim pacijentima našao se i Ismail Matar (23) koji se pčelinjim ubodima liječi od šoka koji je pretrpio kada mu je izraelski projektil pred očima raznio dugogodišnjeg prijatelja.

  • Ostao sam u psihološkom šoku. Nisam imao snage da pomjerim noge, jedva sam vidio, i nijedan medikament nije mogao da me izliječi. Međutim, nakon sedam mjeseci tretmana pčelinjim ubodom, osjećam se mnogo bolje, čak i hodam ponovo – rekao je Ismail.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY