Melipona pčele – pčele koje nemaju žaoku: Neobični proizvođači meda iz tropskih...

Melipona pčele – pčele koje nemaju žaoku: Neobični proizvođači meda iz tropskih krajeva

SHARE

Na stranim pčelarskim portalima i blogovima, naročito onim iz Centralne i Južne Amerike ili Australije, pojam koji ćete često sresti je “stingless bees”. Doslovno prevedeno, to znači “pčele bez žaoka”. Često su nazivane i “Melipona pčele”.

"Gnijezda" Melipona pčela su izgrađena od voska pomiješanog sa propolisom. Zbog toga su obično smećkaste boje

Melipona beecheii, Melipona scutellaris, Tetragonisca angustula, Scaptotrigona pectoralis, Trigona fulviventris, Melipona compressipes, Malipona paraensis, latinski su nazivi samo nekih vrsta Melipona pčela. Znate li išta o njima…?

Šuplja debla i stare kante

Prema Wikipediji, Melipona pčele su velika grupa pčela iz roda Meliponina. U tu grupu spada više stotina vrsta. Meliponini su rod koji, zapravo, posjeduje žaoke, no one su veoma reducirane (zakržljale) i ne mogu biti korištene u odbrani.

FOTO pcele bez zaoka 2
U samom centru “gnijezda” se nalazi horizontalno postavljeno saće sa leglom gdje se polažu jaja. Oko rubova se nalaze veće “posude” za skladištenje meda i polenovih zrnaca

Melipona pčele se mogu sresti u tropskim i suptropskim predjelima svijeta. Tu spadaju Australija, Afrika, jugoistočna Azija i tropska Amerika. Većina domicilnih pčela u Centralnoj i Južnoj Americi su, zapravo – Melipona pčele.

Pčele bez žaoka uglavnom se nastanjuju u šupljim deblima, na granama drveća, u podzemnim šupljinama ili pukotinama u stijenama. Nemojte se čuditi ako ih sretnete i u pukotinama u zidovima, starim kantama, vodomjerima…

Od 200 gr do 5 kg meda godišnje

S obzirom da žive u tropskim područjima, pčele bez žaoka su uglavnom aktivne tokom čitave godine. Broj pčela u Melipona pčelinjem društvu se kreće od nekoliko stotina, do nekoliko stotina hiljada, i od tog broja, naravno, zavisi i količina proizvedenog meda.

FOTO pcele bez zaoka 5
Melipona pčele ne ubadaju, ali zato mogu ujesti. Na koži ostavljaju trag sličan ubodu komarca

Melipona pčele proizvode mnogo manje meda nego “komercijalne” pčele – od 200 gr do 5 kg godišnje, po društvu. Ovaj med je aromatičnog i oštrog okusa i sadrži mnogo više nego med drugih vrsta pčela.

Valja znati da je med Melipona pčela ocijenjen kao medicinski, u prvom redu u afričkim zemljama i u zemljama tropskog dijela američkog kontinenta. Naime, pokazao se djelotvornim u liječenju digestivnih poremećaja, očnih bolesti, respiratornih infekcija, kožnih problema… Dobar je i za postporođajni oporavak.

Zaštita od predatora

Pčele bez žaoka su – bez žaoka. Zbog toga se priroda pobrinula da nađu drugi način da zaštite svoje košnice. Obično pažljivo i brižno začepe sve otvore na košnici, osim malenog ulaza. Na taj način se štite od predatora kao što su muhe i mravi.

FOTO pcele bez zaoka 7
Ulaz u “divlje gnijezdo” Melipona pčela je minijaturan

Bez Melipona nema vanilije

Razne tropske američke loze iz roda Vanilija, izvorno su iz Meksika. Nekada su pokušaji da se vanilija uzgoji van Meksika i Centralne Amerike bili neuspješni, zbog simbiotičke povezanosti čokota tlilxochitl, koji proizvodi vanilinu orhideju, sa lokalnim vrstama Melipona pčele. Tako je bilo do 1837. kada je belgijski botaničar Charles François Antoine Morren otkrio ovu činjenicu, i započeo metodu vještačkog oprašivanja biljke.

D. Z/ BH pcelar arhiv

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY