Miloš Antonić, sveštenik i pčelar: MANASTIRSKI MED JE POSEBNO CIJENJEN, JER GA...

Miloš Antonić, sveštenik i pčelar: MANASTIRSKI MED JE POSEBNO CIJENJEN, JER GA PROIZVODE BLAGOSLOVLJENE PČELE

SHARE

Svi znamo da su manastii uglavnom smješteni u netaknutoj, Bogom datoj prirodi. Okruženi su raznovrsnom medonosnom florom, što je preduslov da se proizvede med vrhunskog kvaliteta. Monasima pčelarstvo nije primarno zanimanje pa imaju vremena da se maksimalno posvete kvalitetu meda.

Košnice Milosa Antonića smještene su uz porodičnu kuću

Miloš Antonić, sveštenik i čuveni pčelar iz Koceljeve, počeo je da se interesuje za pčele još kada je bio dijete – sa četiri, pet godina. Hvatao je, sjeća se, pčele na cvjetovima i zatvarao ih u kutiju od šibice.

– U kutiju bih stavljao cvjetove misleći da pčele jedu cvjetove i da mogu da žive zatvorene. Ipak, tek pošto sam postao sveštenik, pojavila se i ozbiljna ljubav prema pčeli. Pčelarstvom sam počeo da se bavim 1985. godine, u početku kao hobiSTA, a potom kao dopunskim zanimanjem. Imao sam sreću da mi je učitelj pčelarstva bio jedan od tadašnjih najiskusnijih podgorskih pčelara Cvetin Savatić, iz sela Skadra kod Pecke, koji mi je nesebično prenio svoje znanje, a prije svega praktično iskustvo. Njemu sam vječiti dužnik što me je upoznao sa tajnama pčelarstva i poklonio mi veći dio svoje bogate pčelarske biblioteke – priča sveštenik Antonić.

Poznavalac istorije

Njegov pčelinjak se godinama razvijao, a vremenom se ustalio na oko sto pčelinjih društava. Zbog specifičnosti svešteničkog poziva, pčelinjak godinama broji isti broj košnica, jer se, kaže, trudi da mu bavljenje pčelarstvom pričinjava zadovoljstvo, a ne da postane „rob svoje ljubavi“.

– Koristi od pčelarstva nisu samo med i vosak, već i moralna vrijednost, jer pčelar posmatrajući pčelu, njen rad i njeno uređenje i sam se ugleda na marljivost ovog malog i korisnog insekta. Najveći uticaj na mene bilo je saznanje da je pčela najvrijednije Božje stvorenje.

Tjelesni rad je zapovjed Božija ljudima i u isto vrijeme fizička potreba čovjekova. On je i svešteniku od višestruke koristi. Crkva je od početka visoko cijenila fizički rad i preporučivala ga svojim članovima. Po primjeru svoga Učitelja i apostoli su časove službe ispunjavali fizičkim radom. Jer, besposlen um i ruke đavo brzo zaposli, uvjeravaju sveti oci na osnovu ličnog iskustva.

Pčele i njeni proizvodi pominju se na više mjesta u Bibliji. U Starom zavjetu med se pominje u knjigama Mojsijevim i Pričama Solomunovim, zatim u Knjizi Isusa Navina, u knjigama o carevima, u knjigama proroka Jeremije i Knjizi proroka Jezekilja. Ukupno, med se u Starom zavjetu pominje pedeset i devet puta. Vosak se pominje šest, a pčela pet puta.

Zašto je, po Vama, med iz manastira posebno cijenjen?

– Svi znamo da su manastii uglavnom smješteni u netaknutoj, Bogom datoj prirodi. Okruženi su raznovrsnom medonosnom florom, što je preduslov da se proizvede med vrhunskog kvaliteta. Monasima pčelarstvo nije primarno zanimanje pa imaju vremena da se maksimalno posvete kvalitetu meda. Manastirski med posebno je cijenjen jer ga proizvode blagoslovene pčele pod nadzorom monaha, koji sva poslušanja obavljaju uz neprestanu molitvu. Dok im je tijelo zauzeto fizičkim radom, njihove usne šapuću molitve i psalme.

Vi ne samo da se bavite pčelarenjem, već ste i veliki poznavalac istorije pčelarstva? Odakle to interesovanje? Šta ste sve zanimljivo otkrili tokom dugogodišnjih istraživanja?

– Sklonost prema istoriji imao sam i tokom školovanja. Međutim, kada sam počeo da se bavim pčelarstvom odmah sam shvatio da je sakupljanje istorijske građe o pčelarstvu velika obaveza prema našim prethodnicima, ali još i veća prema našim nasljednicima.

Oni koji se bave istraživanjem znaju kako je vrlo teško doći do vjerodostojnih podataka, i to samo koju godinu unazad, a da ne pričamo o decenijama i vjekovima. Veliko interesovanje i trud uložio sam u proučavanje istorije pčelarstva jer mi je vrlo zanimljivo i izazovno.

Nemarne inspekcije

Kakav je odnos crkve i pčelarstva kroz istoriju?

– U hrišćanstvu je potreba za pčelinjim voskom oduvijek bila veoma velika. Paljenje voštanih svijeća svuda je označavalo prinošenje žrtve, kao nevino tijelo. Svijeće su se palile ne samo prilikom crkvenih i kućnih slava, već i kod bogosluženja po crkvama i manastirima. Zbog velike potrebe za voskom masovno su se podizali pčelinjaci po crkvenim i manastirskim imanjima pod rukovodstvom sveštenih lica i kaluđera. Manastiri su bili rasadnici pčelarstva, a Srpska pravoslavna crkva bila je njegova zaštitnica.

– Treba napomenuti da je i pčelarstvo u svijetu tijesno vezano za sveštena lica, što potvrđuje činjenica da su najveći autoriteti u svjetskoj pčelarskoj istoriji potekli iz krila crkve: sveštenik Jovan Đerzon bio je porijeklom Poljak i otac racionalnog pčelarstva u Evropi; sveštenik Adam Širah bio je Lužički Srbin, pronalazač značajnog otkrića iz života pčela i organizator prve pčelarske organizacije u svijetu; pastor Pavao Šenfeld bio je porijeklom Nijemac; pastor Lorenco Langstrot bio je otac racionalnog pčelarstva u Americi; Petar Prokopovič, otac racionalnog pčelarstva kod Rusa, rođen je u svešteničkoj porodici, itd.

Da li, po Vašem mišljenju, postoji način da se zaustavi falsifikovanje meda i uvede red na tržištu?

– Mislim da ne postoji problem koji se ne može riješiti, samo ako za to postoji dobra volja. Ako nadležne inspekcije uvaže vapaj ugroženih pčelara i počnu da rade posao za koji su plaćeni, na tržištu će se odmah primjetiti smanjena ponuda falsifikovanog meda.

Preko devet hiljada pčelara, članova Saveza pčelara Srbije, od države traže samo jedno, da u sve firme koje se u Srbiji bave otkupom i pakovanjem meda pošalju veterinarsku, tržišnu i finansijsku inspekciju da provjere njihovo poslovanje.

Dok se problem oko falsifikovanog meda ne riješi, preporuka je da potrošači med kupuju direktno od provjerenih proizvođača – pčelara iz svog okruženja.

MED I PČELINJI PROIZVODI U PRAVOSLAVNIM OBIČAJIMA

Svijeća treba da je od čistog pčelinjeg voska i označava žrtvu – najčistiju i najneviniju. Kao što pčele prave med, skupljajući sladak mirisni nektar sa raznih mirisnih cvjetova, tako i molitva onoga koji je pali treba da potiče iz njegovog čistog srca i neukaljane mirisne duše. Osim toga, svijeća simbolizuje vječnu svjetlost riječi Hristove, svečanost praznika i radost ukućana.

Med koji se upotrebljava na sahranama i parastosima simbolizuje sladost vječnog života, označava blažen život – život nebeske sladosti pravednih hrišćana poslije smrti, koji su svojim životom i radom na zemlji zaslužili.

Premazivanje badnjaka medom simbolizuje sladost vječnog života, porodičnu sreću, zadovoljstvo i radost ukućana.

Mladenci su praznik za mnogo običaja u srpskom narodu. Na taj dan se u mnogim krajevima mijese četrdeset kolačića koji se nazivaju mladenčići. Mladenčići se premazuju medom i simbolizuju dug, srećan i sladak život mladenaca.

Miloš Antonić

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY