Muzej pčela “Huaxia” iz Leshana: Muzej koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Muzej pčela “Huaxia” iz Leshana: Muzej koji vas neće ostaviti ravnodušnim

SHARE

muzejpcela3
Huaxia” se može pohvaliti bogatim sadržajem
muzejpcela1
Kroz muzej dnevno prođe stotine znatiželjnih turista
muzejpcela2
Izložbeni program nudi preko 50 vrsta pčela
muzejpcela4
Moderno opremljeni muzej se prostire na oko 200m2
muzejpcela5
Muzej otvoren za javnost od 2013. godine
muzejpcela6
Radnik privlači veliku pažnju tokom edukativnih aktivnosti muzeja
muzejpcela7
Jedinstvena prilika za slikanje
muzejpcela
Muzej je karakterističan po divovskim modelima

U svijetu postoji nekolicina muzeja posvećenih pčelarstvu. Najpoznatiji je zasigurno “Muzej Prokopovych” iz Kijeva o kojem smo govorili u jednom od prošlih brojeva BH pčelara. U ovom broju predstavljamo muzej “Huaxia” iz Leshana – grada na jugozapadu Kine.

Muzej “Huaxia” počeo je sa radom u martu 2013. godine i najveći je muzej ove vrste koji u svom izložbenom programu nudi preko 50 vrsta pčela i 150 vrsta biljaka.

Muzej se nalazi u moderno opremljenom prostoru od oko 200m2 koji dnevno može primiti stotine znatiželjnih turista.

Pri samom ulasku u „Huaxian“, zateći ćete sebe kako gledate u divovske modele pčela, košnica, ali i posebne modele starinske pčelarske opreme koji prikazuju kako su se ljudi nekada bavili ovim plemenitim poslom.

Pri samom pogledu na njih shvatit ćete kako pčele utiču na naš život, kroz kulturu i historiju. Raznovrsne vrste pčela, različitih dimenzija i ekstra veliki komadi saći, reći će vam o biološkim karakteristikama pčele i tajnama njihovih životnih navika.

Također, tokom nacionalnog praznika rada, muzej organizuje promotivne aktivnosti u cilju edukacije javnosti o pčelama, proizvodnji meda i zdravstvenih blagodati pčelinjih proizvoda. Pored toga, u prostranom dvorištu ispred muzeja možete se slikati sa čovjekom potpuno prekrivenim pčelama, i tako sa sobom ponijeti nezaboravnu uspomenu iz „Huaxie”.
Iako s relativno novijim datumom svog postojanja, muzej se zahvaljujući bogatom sadržaju i dobrom reklamom – uspio svrstati u najposjećenije pčelarske muzeje.

(BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY