“Muzej Prokopovych” iz Kijeva, Ukrajina: Najbolja svjetska zbirka povijesti pčelarstva!

“Muzej Prokopovych” iz Kijeva, Ukrajina: Najbolja svjetska zbirka povijesti pčelarstva!

SHARE

U svijetu postoji nekolicina muzeja posvećenih pčelarstvu. Najpoznatiji je zasigurno “Muzej Prokopovych” iz Kijeva. U narednim brojevima BH pčelara predstavićemo i ostale, itekako vrijedne pomena  muzeje…

Ulaz u muzej

Ukrajina je, geografski, jedna od najvećih zemalja Evrope, a pčelarstvo u Ukrajini ima višestoljetnu povijest. Prva osoba u svijetu koja je izumila košnicu sa ramovima – bio je upravo Ukrajinac – Petro Prokopovych (1775-1850). On je sada već daleke, 1814- godine izumivši prvu košnicu sa ramom, napravio revoluciju u pčelarstvu. Danas je košnica sa ramovima standard za pčelare u svakoj zemlji, ali, to nije bilo jedino Petrovo dostignuće ni ostavština pčelarstvu.

Godine 1827. je otvorio prvu svjetsku školu pčelarstva u Baturinu. Sve troškove projekta sam je finansirao. Posjedovao je farmu pčela koja je brojila više od 1500 pčelinjih društava.

Cijeli svoj život posvetio je pčelama, a na osnovu svojih istraživanja napisao je i knjigu, nikad objavljenu – “Refleksije o pčelama”.

Ne čudi zato nimalo činjenica da je ovaj muzej sa impresivnom kolekcijom pčelarske opreme, raznih vrsta košnica i vrcaljki u rasponu od antičkih do modernih i inovativnih modela te mnogih drugih stvari vezanih za pčelarstvo – nazvan upravo po Petru Prokopovych-u.

Muzej u prosjeku, godišnje bilježi oko pola miliona posjeta te sa svojim bogatim sadržajem i historijskom zaostavštinom predstavlja uzor svim ostalim muzejima ove vrste.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY