Na kojem dijelu tijela najviše boli UBOD PČELE?

Na kojem dijelu tijela najviše boli UBOD PČELE?

SHARE

Ideja mu je pala na pamet studentu Mihaelu Smitu. Odabrao je 25 mjesta. Pogledajte listu najbolnijih mjesta

Student Michael Smith sa Sveučilišta Cornell u SAD-u na svome je tijelu sedmicama tražio odgovor na pitanje – na kojem dijelu tijela najviše boli kad te ubode pčela?

Ideja mu je pala na pamet dok je sa svojim mentorom pričao o rizicima posla. Mislio je da vjeroatno najviše boli u testisima, ali kako je dva dana kasnije slučajno uboden upravo na tom mjestu, zaključio je da taj ubod ne boli koliko je mislio.

Tako je odlučio započeti neobično istraživanje. Odabrao je 25 mjesta na svom tijelu, koje je mazao medom i izazivao pčele da ga ubodu – 5 puta dnevno punih 38 dana.

Svoje iskustvo bola mjerio je ljestvicom do 10, s tim da je kontrolni ubod u podlakticu ocijenio peticom.

Pokazalo se da su testisi tek četvrto najgore mjesto gdje pčela može ubosti, i tu je bol ocijenio ocjenom 7, isto kao ubod u obraz, dlan i pazuh. Najbolnije mjesto su nozdrve, gdje je bol od uboda ocijenio s devetkom. Nakon toga po jačini boli slijedi ubod u gornju usnicu (8,7), te ubod u penis (7,3).

Najmanje bolna mjesta uboda bila su lubanja, vrh srednjeg prsta na nozi i nadlaktica.

“Ne bih htio više ikad biti uboden u nozdrvu, ispričao je, jer uopće nije zabavno. Tijelo snažno reagira – kišeš, šmrčeš, oči ti cure.”

Rezultat njegovog istraživanja objavljen je u naučnom časopisu PeerJ.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY