NA STAROJ PČELINJOJ PIJACI (FOTO)

NA STAROJ PČELINJOJ PIJACI (FOTO)

SHARE

Tradicionalna pijaca pčelarstva u holadnskom Veenendaalu najveća je te vrste u ovom dijelu Evrope. Holandski pčelari okupljaju se svake godine na dobro poznatom mjestu kako bi rezgledali opremu, razmjenjivali savjete i prepričavali iskustva iz bogatog pčelarskog života. 

Fotografije iz 1956. godine najbolje svjedoče kakva je atmosfera vladala na ovom okupljanju, a stvari se nisu previše promijenile do danas.

Na pijaci su bile izložene košnice, pčelarska oprema, alati i drugi materijali neophodni za uspješno pčelarstvo. Također, posjetitelji su mogli vidjeti i rijetke košnice od slame koje su koristili stari pčelari.

 

Pijaca pčelarske opreme u Veendaalu ima dugu istoriju. U prošlosti, pčele su se koristile za oprašivanje voćnjaka na području Betuwea, a pčelari su svoja društva po potrebi dovodili u obližnji Veluve – brdovito mjesto izuzetno bogato medonosnim biljem.

Iako pčelari širom Evrope i ostatka svijeta iz godine u godinu bilježe slabe prinose meda, tradicija održavanja pijace pčelarstva u ovom kutku svijeta je uspjela preživjeti do danas – ovogodišnji susret pčelara ovog kraja održan je 18. jula.

A kako je okupljanje pčelara u Veendaalu izgledalo prije više od devedeset godina, pogledajte u videu:

(D.K./bhpcelar.com)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY