Nemiri u Jemenu odražavaju se i na pčalare: Raste cijena najskupljeg meda...

Nemiri u Jemenu odražavaju se i na pčalare: Raste cijena najskupljeg meda na svijetu!

SHARE

abdul-aziz

Razlozi velike potražnje za Sidr medom se kreću od izvrsnog okusa, do izuzetnih koristi za zdravlje. Poznato je da se do sada cijena kilograma jemenskog Sidr meda kretala oko 1000 američkih dolara…

 
Prva asocijacija na pčelarstvo Jemena je – “Sidr med od planine Hadramaut”. Ovo je najskuplji med na svijetu, a ujedno i med kojeg najmanje ima. To je, valjda, jedno od opravdanja njegove ekskluzivnosti i skupoće. Poznato je da ga jemenski pčelari vrcaju već 7.000 godina!

Sidr med prave pčele koje se hrane samo nektarom sidr drveta, a koje je “starosjedilac” regiona planine Hadramaut u Jemenu. Sidr drvo se smatra svetim i u prirodnoj medicini ovog dijela Azije ima primjenu dugu nekoliko stoljeća.

Sidr med je, bez obzira na cijenu, veoma tražen u svijetu. Razlozi njegove velike potražnje se kreću od izvrsnog okusa, do izuzetnih koristi za zdravlje. Nije tajna da je Sidr med dobar dio slave stekao i kao – afrodizijak.

Poznato je da se do sada cijena kilograma jemenskog Sidr meda kretala oko 1000 američkih dolara. No, nemiri i pobune koje potresaju Jemen u novije vrijeme, ne samo da su poremetili izvoz njihovog gasa i gurnuli već raspadajući ekonomiju na rub propasti, već su se odrazili upravo i na pčelarstvo, pa je povećanje ionako visoke cijene Sidr meda – izvijesnost.

– Jedan kilogram Sidr meda kod nas je do sada koštao 952 dolara – izjavio je za “The National” Abdul Aziz Bamadhaf, pčelar iz Abu Dabija i generalni menadžer trgovine “Bees Kingdom” u ovom gradu, a koja je specijalizovana za prodaju meda, pčelarske opreme, i slično. Dodaje:

– “Bees Kingdom” je do sada dobivala po 50 ili 60 kilograma meda iz Jemena svakih sedam godina. No, u novije vrijeme, taj izvoz se sveo tek na tanak “mlaz”. Transport tog meda je zahtijevan, a sve su prilike da će doći i do porasta cijena.

U Ujedninjenim Arapskim Emiratima, do sada je Sidr med zasigurno s lakoćom pronalazio svoje mušterije. Šapatom se govori da se u prvom redu koristio zbog svojih – afrodizijačkih svojstava. Da li će povećanje cijene jemenskog meda smanjiti broj njegovih konzumenata, ostaje da se vidi.

med-jemen-1 Pčelarenje na planini Hadramaut u Jemenu

Beekeeper tending his hives near Al Mukalla, Yemen.

Na Hadramautu se pčelari već 7000 godina

Pomaže i oboljelima od raka

U prirodnoj, odnosno narodnoj medicini, Sidr med je svoje mjesto našao prije mnogo stoljeća. Ovaj ekskluzivni med je poznat kao izvrstan antibiotik. Čuveno je i njegovo antibakterijsko djelovanje. Sidr med je svoju konkretnu primjenu našao u liječenju problema sa sinusima, kašlja i prehlade, stomačnih problema, dijabetesa, krvnog pritiska. Također, pokazao se djelotvornim i kao “pomada” za rane, ali i kao afrodizijak. Da jača imuni sistem, ne moramo niti spominjati. Mnogi tvrde da pomaže i oboljelima od kancera.

Okus Sidr meda?

Ako je vjerovati ljudima koji su ga imali priliku probati, Sidr med je “luksuznog, bogatog i nezaboravnog okusa”. Mnogi su rekli i da je Sidr med “iskustvo koje razmazi čovjeka”. Čisti Sidr med je nevjerovatnog okusa, ali i velike nutritivne vrijednosti.

sidr-med

Pripremila Dajana ZEČIĆ

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY