Neobično ponašanje pčela poznato kao „washboarding“ zbunjuje mnoge pčelare: ZAŠTO PČELE „RIBAJU“...

Neobično ponašanje pčela poznato kao „washboarding“ zbunjuje mnoge pčelare: ZAŠTO PČELE „RIBAJU“ ULAZ KOŠNICE?

SHARE

Prema nekim autorima, utvrđeno je da pčele na ovaj način nanose tanki sloj voska i propolisa na ulaznu dasku čime maskiraju svoje mirise i sprječavaju insekte da slobodno ušetaju u košnicu

Iako se ljudi pčelarstvom bave već vijekovima, čini se da nas ova bića uvijek uspiju nanovo iznenaditi svojim ponašanjem. U bespućima internetskih foruma gdje pčelari širom svijeta međusobno dijele iskustva, savjete i brige, sve se češće može pročitati riječ „washboarding“ (u prijevodu „pranje daske“),  iza koje uglavnom slijedi upitnik i molba za objašnjenjem.

Stvar je na prvi pogled vrlo jednostavna; pčele su poredane na ulazu košnice i čini se kao da prednjim nogama ili jezikom opsesivno „ribaju“ dasku. Ovaj zadatak ponekad obavlja i na stotine pčela, a fenomen se uglavnom javlja tokom ljetnih mjeseci.

Poliranjem protiv mikroba i uljeza?

Pčelari koji na svojim košnicama uoče ovakvo ponašanje, najčešće se zabrinu misleći da je u pitanju odbrambeni mehanizam pčela koje se iz nekog razloga osjećaju ugroženo.

Ali, ako je vjerovati stručnoj pčelarskoj literaturi, pčele se na ovakvo ponašanje odlučuju iz preventivnih razloga, i čini se da povoda za brigu nema.

James E. Thew: Smatram da washboarding nije povod za brigu

I dok u dostupnoj literaturi nema konkretnih odgovora, postoje teorije koje bi mogle objasniti fenomen „washboardinga“. Poznati američki pčelarski stručnjak James E. Tew koji se pčelarstvom bavi više od četrdeset godina,  navodi da pčele na ovaj način nanose tanki sloj voska i propolisa na ulaznu dasku, čime maskiraju svoje mirise i sprječavaju insekte da slobodno ušetaju u njihovu košnicu.

  • – Poliranjem ulazne daske, pčele zatvaraju male pukotine u kojima žive opasni mikrobi čime se sprječava širenje zaraze i razvoj bolesti. Mislim da se pčele na ovakvo ponašanje odlučuju po potrebi, i da je washboarding jedan vid održavanja higijene košnice, po čemu su pčele i poznate.
  • Neobično ponašanje James je primjetio i na jednoj svojoj košnici
  • – S obzirom da ovdje nije riječ o nekom problemu, ne vidim razlog za traženje rješenja. Međutim, ovo ponašanje pčela nam pruža vidljive informacije u slučaju da u budućnosti dođemo do nekih novih saznanja – zaključio je James E. Tew sa Auburn Univerziteta u Alabami.

 „Ribanje“ umjesto lepezanja?

David Burnes iz Ilinoisa koji pčelari od 1994. godine također je svjedočio misteriji zvanoj „washboarding“. Na svom You Tube kanalu koji ima preko dvadeset hiljada pretplatnika, često sa pčelarskim svijetom dijeli zanimljiva zapažanja na svom pčelinjaku, ali i savjete svakom ko je spreman da sluša i nešto nauči od njegovih prošlih grešaka.

David Burnes: Moguće je da pčele na ovaj način smanjuju temperaturu unutar košnice

Početkom avgusta 2016. godine objavio je video u kojem se jasno vidi da pčele na jednoj košnici poredano stoje na ulazu i ritmično njišu svoja tijela, kao da čiste ulaznu dasku.

  • – Ovo nije prvi put da sam uočio ovakvo ponašanje kod svojih pčela, a „washboarding“ sam prethodnih godina pripisivao normalnom ponašanju svake pčelinje zajednice. Međutim, odlučio sam da malo dublje istražim o čemu se zapravo radi i naišao sam na jedno istraživanje u kojem se navodi da se poliranjem ulazne daske uglavnom bave mlade pčele, od 19 do 23 dana starosti.
  • – Kada sam se približio i malo bolje pogledao, uočio sam da pčele prilikom poliranja najviše koriste prednje noge kojima velikom brzinom čiste površinu daske. Pomislio sam da im je prevruće, te da na ovaj način nastoje spustiti temperaturu unutar košnice – kaže David.

Kako bi pokušao odgonetnuti o čemu je riječ, odlučio je da napravi jedan mali eksperiment. Iz jedne od tri košnice izvukao je plodište, a zatim čekao reakciju pčela.

  • – Nakon par dana obišao sam pčelinjak i ponovo uočio da pčele „ribaju“ ulaze košnica. Međutim na košnici broj 78, koja je bila bez plodišta, nalazio se znatno veći broj pčela koje su se ponovo poredale i bacile na posao. Bez plodišta, gužva, a samim tim i temperatura u košnici je bila puno veća, pa mislim da je washboarding jedan od načina regulisanja temperature unutar kolonije tokom ljetnih mjeseci.
  • – Istina, i na druge dvije košnice sam primjetio isto ponašanje pčela, ali u daleko manjem broju nego što je to bio slučaj sa košnicom bez plodišta. Znamo da pčele temperaturu regulišu pomoću lepezanja, ali ne treba isključiti mogućnost da washboarding igra neku ulogu u stvaranju optimalnih životnih uslova u košnici   – smatra David Burnes, koji zajedno sa ostatkom pčelarskog svijeta čeka konačan odgovor na ovu misteriju.

Do tada, ostaju nam samo mišljenja i teorije, a to je nešto čega među pčelarima nikada ne manjka.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY