Novo istraživanje otkrilo: Pčele se truju sa 57 različitih vrsta pesticida!

Novo istraživanje otkrilo: Pčele se truju sa 57 različitih vrsta pesticida!

SHARE

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u holandskom naučnom časopisu Kromatografija A., navodi se da se evropske pčele masovno truju sa čak 57 različitih vrsta pesticida. Ovi rezultati mogli bi naučnicima pomoći da riješe misteriju iza globalnog nestanka pčelinjih zajednica i dati im korisne informacije u borbi za njihov opstanak.

Pčelinje zajednice su u kritičnom stanju širom svijeta: U Americi, dramatičan pad u broju pčelinjih zajednica uzrokovan CCD-om (poremećaj kolapsa kolonije), prijeti da u potpunosti uništi usjeve od kojih zavise milioni poljoprivrednika. Ovakva i slična istraživanja su ipak dali rezultate jer je Evropska unija zabranila korištenje neonikotinoida koji su najraširenija vrsta insekticida na svijetu, i koja je godinama uništavala pčelinje zajednice.

Istraživači sa Nacionalnog Veterinarskog instituta u Poljskoj razvili su metodu istovremenog analiziranja 200 vrsta pesticida, u cilju dobijanja jasnih rezultata koji bi otkrili pravi razlog ovih katastrofalnih posljedica.

  • – S obzirom na veliki broj pesticida koji se trenutno masovno koriste, teško je tačno odrediti koji imaju najsmrtonosniji efekat na pčele. Različite kombinacije pesticida, ili njihova upotreba tokom godina, može imati nepredvidljive posljedice po pčele. Kako bi otkrili šta se tačno događa, moramo znati koje vrste pesticida i kojim količinama su pčelinje zajednice izložene – objašnjava Tomas Kiljanek, glavni naučnik ovog istraživanja.

Kiljanek i njegov tim istraživača su koristili metodu pod imenom QuEChERS koja se trenutno koristi za otkrivanje pesticida u hrani. Korištenjem ove tehnike, pčele su istovremeno testirane na 200 različitih vrsta pesticida. U svrhu istraživanja, istraživači su koristili podatke i pčele sakupljene iz 70 prijavljenih incidenata trovanja širom Evrope. Njihova otkrića su pokazala da je u organizmima uginulih pčela pronađeno 57 različitih vrsta pesticida, od kojih su mnogi zakonom zabranjeni za korištenje.

  • – Ovo je kao jedna otrovna slagalica koju nastojimo riješiti  pomoću ove tehnike i uz malo sreće napokon ukloniti globalni problem odumiranja pčelinjih zajednica širom planete. Trovanje pčele je tek vrh ledenog brijega, jer pesticidi čak i u najmanjim količinama mogu veoma naškoditi pčelama, jer ovi otrovi uništavaju urođeni obrambeni mehanizam pčela, olakšavajući posao parazitima i ostalim napasnicima.
  • Naši rezultati će nam proširiti znanje i dati dodatni uvid u načine na koji pesticidi utiču na pčelinje zdravlje, te će osigurati i ostalim istraživačima širom svijeta korisne informacije kako bi se svi zajedno uspješnije borili za spas pčelinjih zajednica – objašnjava Kiljanek.

(bhpcelar.com/D.K.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY