Pčelarstvo Perua: Takmičenje između meda i kokaina

Pčelarstvo Perua: Takmičenje između meda i kokaina

SHARE

Ukupan broj pčelara u Peruu procjenjuje se na 10.000 do 12.00. Od toga, najveći broj živi u zapadnoj regiji, tj. na obali Tihog okeana

483624Peru je država u zapadnom dijelu Južne Amerike. U srednjem vijeku je bila carstvo čuvenih Inka, po čemu je i danas poznata. Peru je podijeljen na tri regije, odnosno zone, i to – zapadnu (duž Tihog okeana), centralnu (područje Anda), te istočnu (područje šume Amazon). Posjeduje ogroman potencijal za razvoj pčelarstva – njegova raznolika i bogata priroda, „oslobođena“od industrije i pesticida, omogućava proizvodnju različitih vrsta meda najviše kvalitete…

Najviše pčelara na obali

Ukupan broj pčelara u Peruu procjenjuje se na 10.000 do 12.000. Većina njih su amaterski pčelari sa desetak košnica. A, samo polovica od njih imaju tehničko znanje o pčelama. Profesionalni pčelari čine manje od 5%.

abejas del peru grafico 8 04 2006Zapadna, obalna regija Perua ima najveći poljoprivredni potencijal. Ujedno je i regija sa najvećim brojem pčelara. No, i visoravni u Andama, tj. centralnoj regiji Perua, imaju značajne uslove za razvoj poljoprivrede i pčelarstva. Tamo se živi uglavnom od uzgoja ovaca i ljama, od zemljoradnje, ali i pčela. Pčelarstvo je ovdje porodičnog karaktera.

Najveća koncentracija košnica u Andama je na teritoriji grada Cuzco, nekada glavnog grada carstva Inka, poznatog po drvenoj tvrđavi Machu Picchu. Jedini problem za pčelarstvo ovih krajeva su loše prometnice, a koje zadaju glavobolje selećim pčelarima.

arg_3I istočna regija Perua, tj. regija Amazona, ima raznolik biljni pokrov, te nudi obilje nektara. Međutim, stanovnici tog područja, već godinama primat ipak ne daju pčelarstvu, već nečemu drugom – uzgoju koke! A, podsjetimo, iz lišća ove biljke se dobiva teška droga kokain. Kokain iz Perua, valja znati, može se naći širom svijeta…

Med vs. kokain

Tokom posljednjih 10-ak godina Ujedinjeni narodi su nastojali razviti šemu za poljoprivredni napredak istočnog dijela Perua, a s glavnim ciljem da se usjevi sadnica koke drugim proizvodnjama. Upravo u tom projektu poseban akcenat je stavljen na pčelarstvo.

Više od 2.000 košnica je tako “rasuto” po dolini rijeke Huallaga, a koja je od 80-ih godina glavna lokacija za uzgoj koke. Te košnice trebale su ne samo da zamijene koku, već i da doprinesu oprašivanju i boljem urodu kultura kao što su kafa, kakao i papaja, a koje se također uzgajaju o ovim krajevima.

FOTO 3Ciljevi ovog UN-ovog projekta se ostvaruju dosta sporo i postupno. Činjenica je da se poljoprivrednici dosta teško rastaju od koke, jer im njena prodaja ipak donosi veoma značajan i siguran profit. No, činjenica je i to da su brojni primjeri pokazali kako je pčelarstvo sasvim dobra i izvodiva alternativa.

Med od manga, avokada, rogača…

U Peruu se vrca med od agruma, avokada, mušmule, manga, facelije… Također, popularan je i med od rogača, a koji peruanski pčelari dobiju u sjevernom dijelu zemlje, tj. na granici sa Ekvadorom. Ovdje je nalaze veliki pašnjaci rogača, a koji pčelarima često obazbijede i po do 45 kg meda po košnici.

FOTO 2

Kilogram meda u veleprodaji 1,5 euro!

Prosječna proizvodnja meda u Peruu, po košnici iznosi oko 25 kg. No, Peruancima to nije dovoljno, pa iz tog razloga uvoze – između 100 i 150 tona meda godišnje, i to iz Čilea i Argentine. Veleprodajna cijena kilograma uvoznog meda je oko 1 euro, a lokalnog oko 1,5 euro.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY