Pčelarstvo Republike Češke: Zemlja opkoljena planinama u kojima se čuje zujanje pčela

Pčelarstvo Republike Češke: Zemlja opkoljena planinama u kojima se čuje zujanje pčela

SHARE

2015-05-28T182316Z_3_LYNXMPEB4R0UZ_RTROPTP_2_CZECH-BEES.JPG.cfDržavni pčelarski savez Republike Češke broji preko 50 hiljada članova. Češka spada među zemlje sa najbolje organizovanim uzgojivačima pčela na svijetu. Njihov prvenstveni cilj je zaštita zdravlja pčela, po čemu su cijenjeni i prepoznatljivi u svijetu

U zapisima koji datiraju iz 12. stoljeća, Češka se spominje kao “zemlja opkoljena planinama”. U istim tim zapisima stoji i slijedeće:”…u šumama se čuje glasno zujanje pčela”.

Prema prvim pisanim dokumentima, med na teritoriji Čeških zemalja se proizvodi od 5. stoljeća prije nove ere. Prirodni uslovi i uzgoj pčela u zavisnosti su od klime i uslova za pašu pčela. Klima je relativno umjerena i stepen mraza u zimskom periodu ne prelazi nivo koji može ugroziti preživljavanje pčela. Proljeće dolazi već početkom marta, a sunčana jesen se obično produži do kraja oktobra. Mora se naglasiti da jedna vrsta meda (od jedne biljke) se rijetko pojavljuje (suncokretov, med od akacije, repice). Iako širom Republike postoje hiljade voćnjaka, šume su još uvijek glavni izvor prepoznatljivog meda koji nam dolazi iz zemlja na rijeci Elbi.

Zaštita pčele na prvom mjestu

Državni pčelarski savez Republike Češke je veoma priznat i cijenjen u svjetskim pčelarskim krugovima, posebno u oblasti osiguranja zdravlja pčelinjaka, te jedinstvenog preventivnog pristupa u borbi protiv širenja bolesti pčela. Također, član je dva međunarodna udruženja pčelara “Apimondia” i “Apislavia”. Dika i ponos svakog pčelara je med koji proizvedu.

Renome češkog meda je zaštićen zaštitnim znakom koji je u vlasništvu državnog saveza pčelara. Ovaj med je specifičan jer upravo proizilazi od genotipa pčele medonosne, ustvari zavisi od flore koja  raste na teritorije Češke Republike. Važno je naglasiti da kod osjetljivih potrošača, ovaj med ne izaziva  alergije jer ne sadrži druge primjese koje bi mogle izazvati alergijske reakcije. Kvalitet  češkog  meda obilježava njegov specifični karakter koji je označen i prepoznatljiv  specifičnom i raznolikom florom na teritoriji Češke Republike, svakako i raznolikošću eko-sistema, koji je označen uzgojem pčela izvan industrijskih zona.

Oznaka na etiketama njihovog meda daje korisniku visoku garanciju da se ne radi o uvozu stranog meda. Također, garantuje da u medu  nema nikakve zamjene i dodataka. Na jednom kvadratnom metru, u prosjeku dolazi oko 6 pčelinjih društava, što Češku čini jednom od najgušće naseljenih zemalja u Evropi kada je riječ o pčelinjim društvima.

Obojene košnice

Mnogi pčelari imaju lijepo obojene košnice koje ukrašavaju okolinu i pejzažu daju posebnu vrijednost svojim divnim bojama. Seleće pčelarstvo zadnjih godina vrlo je popularno u Češkoj što je uveliko doprinijelo komercijalizaciji proizvodnje meda. Kranjska pčela je veoma cijenjena zbog svoje korisnosti, a posebno zbog mirnoće koja je odlikuje. Zbog toga, pčelinjaci sa maticama ove vrste pčela posatvljaju se u gusto naseljenim dijelovima, čak i oko malih baštica, terasa i balkona.

Obuka pčelara je jedan od osnovnih ciljeva državnog pčelarskog saveza. Predmet pčelarstvo uveden je u pojedine srednje škole, te u visokim školama poljoprivrede, šumarstava i veterinarskog smjera. Organizator je Pčelarski obrazovni centar Nasavrky. Svake godine se otvara po jedan razred od 30 čenika. Apsolventi su kvalificirani stručnjaci za posao u pčelarstvu. U toku godine Češki savez pčelara organizuje razna predavanja, kurseve  i seminare koji su usmjereni na problematiku pčelarstva. Broj aktivnih pčelarskih seminara i radionica kreće se oko 100, a kroz koju prolazi hiljade djece.

Češki savez pčelara je članom međunarodne Federacije saveza i organizacije pčelara “Apimondia”. Nekoliko predstavnika ovog saveza direktno učestvuje  u radu federacije čiji su i počasni članovi. Češka ispitivnja u oblasti pčelarstva  su  na visokom nivou. Zato nimalo ne čudi to što su češki pčelarski naučnici često pozivani da održe razna stručna predavanja. Posebno priznanaje  koje je češko pčelarstvo dobilo je bilo  1963.godine, a to je priprema i   organizacija 19. Kongresa Apimondije.

Metode borbe sa bolestima pčela u Republici Češkoj

Krpelj Varroa destructor dospio je u Češku Republiku početkom 1978. godine sa slovačko – ukrajinske granice. Do 1982. godine, primjenjivao se radikalni metod spašavanja od te bolesti, uništavana  su sva zaražena i sumnjiva društva, pošto još nije bilo efikasnih lijekova, a žarišta bolesti na teritoriji Češke su bila rijetka. Zahvaljujući takvim oštrim mjerama, Česi su uspjeli
da zadrže širenje varoe u predkliničkim stadijumima, što se ne može reći za situaciju u drugim zemljama, gdje je krpelj dospio u isto vrijeme kada i u Češku. Do danas,  u ovoj zemlji nije bilo slučaja masovnoog stradanja pčela od varoze.

Od 1982. godine se počelo sa liječenjem pčela. Postepeno je bio izgrađen sistem koji nazivamo integrisana koncentrisana hemijska zaštita pčelinjih društava sa ciljem minimiziranja doza primenjenih hemijskih sredstava, sprečavanja razvijanja otpornosti krpelja i minimiziranja ostataka lekova u pčelinjim proizvodima.

Broj pčelara raste

Prošle godine u Češkom savezu broj pčelara inosio je nešto više od 46 hiljada, od kojih se  44,5 hiljada članova bavilo uzgojem i posjedovalo 452 hiljade pčelinjih  društava. Te iste godine proizvedeno je ukupno 6.078 tona meda, od toga se izvezlo 2.595 tone dok je uvezeno 2.050 tona meda. Za razliku od prethodnih godina najviše potrošača češkog meda je bili su Poljska, Njemačka i Rumunija.

Poznati češki pčelari

Josefu Antonímu Janišu (1749-1821), pčelaru i dekanu pripada posebno mjesto u češkom pčelarstvu. On je prvi koji je u prsku uveo podijeljene košnice.

František Hruška (1819-1888), pronalazač vrcaljke kojom je doprinio razvoju modernog pčelarstva  u cijelom svijetu.

Johan Gregor Mendel (1822-1884), osnivač genetike moderne nauke o nasljedstvu (inače pčelar). Otkrio je i definisao osnovne pojmove i poznavanje o nasljeđivanju. Pisao je stručne knjige, te izdao mnoštvo naučnih radova u augustinskom manastiru u Brnu.

Jaroslav Svoboda(1900-1971), bavio se izučavanjem trovanja pčela usljed posljedica zagađenja i utjecaja klime na okolinu.

(Arhiva BH pčelara)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY