Pčele koje se hrane prirodnom hranom duplo su zdravije od onih koje...

Pčele koje se hrane prirodnom hranom duplo su zdravije od onih koje hranimo šećernim sirupom!?

SHARE

Crijevne bakterije kod medonosnih pčela igraju ključnu ulogu u zdravlju ovih letačica i glavni su faktor otpornosti njihovog imunološkog sistema, zaključak je posljednjeg istraživanja naučnika švicarskog intituta za istraživanje.

U istraživanju se društvenost pčela ističe kao ključni element u uspostavljanju ove bakterijske zajednice ili micriobiota koji su od izuzetne važnosti za pčele. Zaključci švicarskih naučnika veoma su važni za naše opće razumijevanje pčelinjeg zdravlja i bolesti jer populacija mednosnih pčela u svijetu konstantno opada.
– Da bi razumjeli ono što drži pčele zdravima, trebamo početi gledati van pčela imunološkog sistema i uzeti u obzir microbiotu kao sastavni dio odbrane medonosne pčele protiv nametnika – rekao je Hauke Koch, koautor studije objavljene u časopisu Nacionalne akademije za nauku i biolog na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju u Zürichu.

Zaštita oprašivanja

Pčele i njihova uloga u oprašivanju su od vitalnog značaja za opstanak poljoprivrede i divljih biljaka. Ipak pčelinja populacija, pogotovo bumbara i medarica, u opadanju je širom svijeta.

Iako je raritet nekih vrsta bumbara do sada uveliko dokumentiran, zbog devastacije uzrokovane smrtonosnim parazitom varoom, još uvijek imamo ograničene informacije o samom procesu ili ozbiljnosti nestajanja vsrta. Dakle, važnost razumijevanja pčelinjeg imunološkog sistema je veoma bitna kako bi ih bolje zaštitili od patogena koji ih ubijaju.

Nedavno je došlo do obnavljanja ideje za prijenosom mikroorganizama kao što su bakterije koje igaju važnu ulogu u odbrambenom sistemu mnogih kukaca pa tako i pčele. Naučnici sumnjaju da je, osim pčelinjeg internog sistema odbrane, jednako bitan i vanjski imunološki sistem koji je uslovljen društvenim i okolišnim faktorima. Međutim, do sada se nije pronašlo mnofo dokaza da prenos bakterija kod pčela ide u svrhu njihove zaštite proti štetnih nametnika.

Paraziti i patogeni

Koch i njegov kolega Paul Schmid-Hempel, također iz Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju u Zürichu, sada su analizirali crijevne bakterije iz pčela kao potencijalni agens za zaštitu od crijevnih parazita. Parazit (Crithidia bombi) je i sveprisutan i štetan. Spriječva maticu u spotizanju maksimalno zdrave kolonije, što smanjuje njihove šanse za preživljavanje i veću održivost vrste.

Za testiranje učinka bakterije, naučnici su odvojili i posebno uzgajali larve pčela radilica u tri skupine. Prva je bila hranjena svojom redovnom prehranom fekalijama iz gnijezda gdje se razmnožavaju, druga je bila hranjena isti tipom izmeta, ali umjetno uzgojenog. Treća larava hranjena je šećernim sirupom.
Odvajanjem larvi hranjenih crijevnim bakterijama koje postoje u hrani njihovog legla i onih koje su hranjene iz vanjskih izvora omogućilo je istraživačima testiranje utjecaja društvenosti u osiguranju zaštite od nametnika.

Instinkt

Koch i Schmid-Hempel su utvrdili da je prva skupina koje su hranjene fekalijama iz gnijezda su značajno manje pogođeni Crithidia bombi paraziomt, s prosječnom stopom infekcija gotovo upola manjom od ostale dvije skupine. One su, čini se, uspostavile normalan ili idealan koktel mikroorganizama u probavnom ssistemu.

To je dovelo do niskog nivou infekcije i, u isto vrijeme, do boljue zaštite od najraznolikijih i intenzivnih vrsta parazita. Osim toga, grupa koja je hranjena šećernim sirupom imala je nemjerljivu količinu zaštitnih crijevnih bakterija, što znači da stjecanje ovih bitnih koktela na kojem se zasniva imunološki sistem dolazi isključivo kroz društvene interakcije.

U kombinaciji sa prethodnim studijama, koje pokazuju nedostatak tih mikroba kod pčela samica, uloga društvenosti u stvaranju parazitskih odbrambenih mehanizama je utemeljen.
Prema istraživačima, društveni okoliš u kojem pčele rade i žive, veoma je bitan za uspostavljanje zdravog vanjskog imunološkog sistema. (Taylor Burns)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY