Pčelinji ubod je najpopularnija metoda liječenja u Meksiko Sitiju

Pčelinji ubod je najpopularnija metoda liječenja u Meksiko Sitiju

SHARE

U zadnjih nekoliko godina terapija pčelinjim otrovom je sve popularnija metoda liječenja raznih bolesti. To se posebno odnosi na Meksiko Siti gdje je ova alternativna praksa liječenja sve više zastupljena u narodnoj meksičkoj medicini.

I dok nekima zvuči nepojmljivo da dobrovoljno dopuste da ih ubode pčela, košarkaš meksičke reprezentacije Džejmi Kastiljo u ovom tretmanu je pronašao spas za povrijeđeno koljeno. Kada su mu doktori saopštili da će ga povreda koljena ukolniti sa košarkaških terena na najmanje šest mjeseci, Džejmi se dao u potragu za alternativnim načinima liječenja i tako je saznao za terapiju pčelinjim ubodom.

– Bio sam kod raznih doktora koji su stručnjaci za sportske povrede, međutim niko od njih mi nije mogao pomoći. Stoga sam se odlučio za alternativnim lijekom, i zahvaljujući pčelama, na teren sam se vratio za samo dvije sedmice – rekao je Kastiljo.

Apiterapija se koristi već godinama, ali u zadnje vrijeme postaje izuzetno popularna metoda alternativnog liječenja. Istraživanja pokazuju da pčelinji otrov ima antiupalna svojstva, a ukoliko se primjeni u pravim dozama, može liječiti artritis, multiplu sklerozu i druge bolesti.

– Iako je pčelinji ubod dokazano efikasna metoda liječenja, još uvijek se suočavamo sa određenim izazovima. Najveći problem je strah od samog uboda pčela. Mjesto uboda postaje otečeno, ljudi dobiju groznicu itd. Dakle, kada neko čuje za terapiju koja uključuje pčele i njihovu žaoku, veoma se uplaše – kaže dr. Rosa Ledez.

S druge strane, neki zdravstveni radinici nisu uvjereni da je ovaj tretman pouzdan i siguran za pacijente koji su alergični na ubod pčela.

Uprkos tome, Džejmi Kastiljo kaže da će nastaviti sa ovom terapijom, jer su ga pčele vratile na košarkaške terene u rekordnom roku, i na tome im je, kaže, vječno zahvalan. (bhpcelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY