Pesticidi ubili 500 miliona pčela u Brazilu

Pesticidi ubili 500 miliona pčela u Brazilu

SHARE

Pčele su jedan od najintegrativnijih oprašivača u prirodi, veoma značajne za reprodukciju različitih biljaka. Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), pčele su odgovorne za oprašivanje 75% svjetskih usjeva. Međutim, one brzo umiru. U roku od tri mjeseca, Brazil je izgubio više od 500 miliona pčela, čime je budućnost naše hrane dovedena u pitanje. 

Izvještava se da su pčelari u četiri brazilske države, pronašli 500 miliona mrtvih pčela, 400 miliona u Rio Grande do Sulu, 7 miliona u Sao Paulu, 50 miliona u Santa Catarini i 45 miliona u Mato Grosso do Sulu.

Podaci su prikupljeni od decembra 2018. do februara 2019. godine.

Potpredsjednik brazilskog udruženja pčelara Rio Grande do Sul, Aldo Machado, rekao je za Bloomberg da su u roku od 48 sati, desetine hiljada pčela u njegovoj koloniji umrle, nakog što su se razboljele. „Čim su zdrave pčele počele uklanjanje umirućih pčela iz košnica, one su postale kontaminirane. Počele su masovno umirati“, rekao je on.


Istraživači krive za ovu razornu situaciju, preveliku upotrebu pesticida. Od januara ove godine, Brazil je odobrio gotovo 300 novih pesticida za korištenje u usjevima hrane.

U nekim mrtvim pčelama, istraživači su pronašli tragove pesticida, poput fipronila. To je insekticid, koji se obično koristi u veterinarske svrhe, kao što je pomoć da se riješite buva i krpelja.

Američka agencija za zaštitu okoline, fipronil klasifikuje kao kancerogen za ljude.To ne samo da znači da su pesticidi štetni za pčele, već je zabrinjavajući i uticaj na ljude.

Alberto Bastos, predsjednik Udruženja pčelarstva saveznog okruga Brazila, rekao je za Bloomberg da je „Smrt svih ovih pčela, znak da smo otrovani“.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY