Sklopljivi hvatač pčela mami odbjegle rojeve i vraća ih u košnice!

Sklopljivi hvatač pčela mami odbjegle rojeve i vraća ih u košnice!

SHARE

 „Bait Hive“ privlači pčele pomoću posebnih mirisa i feromona kojima pčele ne mogu odoljeti i koji ih privlače i sa nekoliko stotina metara udaljenosti. Hvatač se može postaviti na krovove zgrada, bandere, vrtove ili drveće, a uhvaćene pčele se sigurno prenose nazad u košnice

Britansko takmičenje  „Wilko&W'Innovate“ svake godine okuplja mlade i ambiciozne umove iz svih krajeva svijeta koji imaju priliku predstaviti svoje jedinstvene inovacije iz oblasti poljoprivrede i tehničke opreme. Britanac Džoš Aktar s univerziteta u Brajtonu, zahvaljujući svom prijenosnom hvataču pčela koji je oduševio tamošnje pčelare zbog svog praktičnog dizajna i efikasnosti, pčelarstvom se počeo baviti tek prije nekoliko godina. Ali, mu nije trebalo dugo da se suoči sa jednom od najvećih noćnih mora svakog pčelara  – rojenjem pčela koje često zna izazvati pravu pometnju i strah, pogotovo ukoliko se pčele počnu rojiti blizu naseljenih mjesta.

“Rojenje je prirodni način umnožavanja pčelinjih zajednica gdje dolazi do dijeljenja u dvije nove i međusbno potpuno nezavisne zajednice, i pčele na ovaj način sebi obezbjeđuju opstanak već hiljadama godina bez obzira radilo se o divljim pčelama ili onim koje držimo u košnicama. Imam desetak košnica koje su postavljene blizu prometnog puta i okolnih zgrada i znam kako izgleda kada pčele dobiju rojev nagon, i počnu tražiti novi dom u blizini javnih parkova ili u samom centru grada. Pčele se tada često znaju izgubiti ili ih uspaničeni ljudi jednostavno ubiju.

  • Na ideju za izradu hvatača rojeva sam došao upravo iz tog razloga. Želio sam spasiti pčelinje zajednice od masovnih gubitaka ali i ponuditi pčelarima jednostavno rješenje koje će im olakšati hvatanje i vraćanje odbjeglih pčela – kaže Džoš Aktar.

 Samo stavite mamac i čekajte

Izrada „Bait Hivea“ trajala je nekoliko mjeseci a rezultat je lako prenosiva i sklopljiva kutija u kojoj se nalaze posebni mirisi i mamci koji privlače odbjegle rojeve i sa udaljenosti od nekoliko stotina metara.

“Iako s polja izgleda prilično jednostavno, moj hvatač rojeva u svojoj unutrašnjosti krije tajnu svoje efikasnosti. Bait hive imitira idealne uslove za život pčela, od temperature, ventilacije i svjetlosti do posebnih feromona kojima pčele nikako ne mogu odoljeti.

“Pčele u hvatač ulaze kroz mali tunel na čijem kraju su postavljena rotirajuća vrata sa rešetkom koja onemogućava pčelama da pobjegnu napolje. Kada je hvatač pun, pčele se sigurno mogu vratiti u košnice ili se premjestiti na sigurnu lokaciju ukoliko se radi o divljim pčelama – objašnjava ovaj mladi inženjer.

Ono što je posebno oduševilo sudije koje su Džošu uručili pobjedničku nagradu od hiljadu funti, je činjenica da Bait Hive mogu koristiti i obični građani koji žele bez ugrožavanja sebe ili pčela iz svog životnog prostora ukloniti rojeve.

“Hvatač se može postaviti bilo gdje u urbanim sredinama, na krovovima zgrada, banderama, parkovima ili drveću. I sam imam postavljena dva hvatača na krovu porodične kuće u Brajtonu. Ne morate biti nikakav stručnjak ili pčelar za korištenje Bait Hivea, vaše je samo da postavite mamac i da čekate.

“Kada je roj uhvaćen, pozovite lokalo udruženje pčelara i zamolite ih da roj odnesu na sigurnu udaljensot od ugrada ili prometnih puteva. Na ovaj način ćete brzo i bezbjedno riješiti problem rojenja pčela na javnim mjestima – rekao je Džoš Aktar koji namjerava početi i sa serijskom proizvodnjom svoje inovacije i Bait Hive učiniti dostupnim pčelarima širom svijeta. (bhpčelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY