Pomor u Kikindi: Pčele ubija otrov suncokreta!

Pomor u Kikindi: Pčele ubija otrov suncokreta!

SHARE

Veliki i dosad nezabilježen masovan pomor pčela dogodio se u kikindskoj opštini. Zlo za proizvođače meda događa se u momentu otvaranja cvijeta suncokreta, što ukazuje na najvjerovatniji uzrok ove bioekološke katastrofe.

kikindaSaša Čolak, predsjednik Udruženja pčelara, za “Večernje novosti” rezignirano konstatuje da je u kratkom periodu, prema zvaničnoj procjeni, bez pčela ostalo više 1.000 košnica. To, inače, nije i konačan bilans. Najgore su prošle njegove kolege iz Nakova i Banatskog Velikog Sela.

– U ova dva susjedna sela skoro da nema pčelara da nije pretrpio štetu – napominje Čolak.

– O nevolji koja nas je zadesila obavijestili smo lokalnu samoupravu. Idemo i u policiju i Osnovno javno tužilaštvo, jer, izvjesno je, ima elemenata nečije krivične odgovornosti. Alarmirat ćemo i inspekcijske organe i od njih zahtijevati da se valjano pozabave ovim slučajem, mora i zvanično da se objelodani ko to truje poljoprivredne usjeve i naše pčele. Krivci moraju da snose zakonske posljedice, jer je to jedini način da se trovačima stane na put.

Kikindski pčelar dodaje da ovaj problem nije od juče. Provlači se godinama, zataškava, prije svega zbog nečijeg nemara, a sada je samo poprimio katastrofične razmjere. Nadležni će, uvjeren je naš sagovornik, pod pritiskom javnosti, morati da reaguju.

– Direktan uzročnik pomora pčela je hemijski preparat neonikotinoid, iz grupe otrova kojim se prije sjetve zaprašuje sjeme suncokreta. Ovaj insekticid je prije pet-šest godina u Evropi izbačen iz upotrebe, dok je kod nas takva zakonska zabrana, donijeta prije dvije godine, praktično počela da se primjenjuje tek ovog mjeseca.

Završetak juna i početak jula je period otvaranja cvijeta suncokreta, na koji rojevi pčela znaju da pohrle. Nesavjesni ratari, po svemu sudeći, ove sezone su preko svake mjere pojačali hemijsku zaštitnu dozu njegovog sjemena.

Poduži je spisak pčelara čije su košnice uništene. Saši Čolaku je u Banatskom Velikom Selu ispražnjeno oko 100 košnica. Njegove komšije Marko Veselinović, Mirko Lakić, Milan Knežević, Željko Pećanac i Slavko Lakić oštećeni su za po 40 košnica. Vlado Kovčević iz Nakova ostao je bez 100 košnica, Ranko Samardžija bez deset, a nekoliko Kragujevčana, koji na ispašu dovoze pčele, bez oko 200 košnica.

– MI pčelari, zbog najnovijeg pomora pčela, prema gruboj procjeni, pretpjeli smo direktnu materijalnu štetu od najmanje 500.000 evra – tvrdi Saša Čolak.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY