Rumunija, zemlja ekološkog pčelarenja: Nisu ljubitelja meda, ali jesu eura

Rumunija, zemlja ekološkog pčelarenja: Nisu ljubitelja meda, ali jesu eura

SHARE

U ovoj zemlji, pčelarstvo je unosan posao, a proizvodnja i potrošnja meda je u uzlaznom trendu. Rumunski med poznat je širom svijeta po svojoj kvaliteti, a ovo potvrđuju i mnogobrojne nagrade i priznanja svjetskih pčelarskih organizacija.

Istraživanja su potvrdila kako je pčelarstvo u historiji ekonomije jedan od najunosnijih poslova na teritoriji Rumunije, jer ne zahtijeva velika ulaganja u tehnologiju, već, kako Rumuni kažu, samo ljubav prema ovom zanimanju. Pčeliji med iz Rumunije bio je veoma cijenjen među Rimljanima prije skoro 1800 godina, a kasnije, od 16. do 19. vijeka i Turci su preuzeli velike količine meda iz rumunskih kneževina.

U vrijeme planske ekonomije tokom devetnaestog vijeka, mreža zadruga osigurala je velike količine meda za izvoz. Mnogi restorani i prodavnice na Zapadu prodavali su 70-tih i 80-tih godina proizvode iz istočnih zemalja. Tada, potrošači nisu ni znali da se pečurke, puževi, sušeno voće, orasi, sirevi ili meso uvoze iz Rumunije.

Unosan posao

Bavljenje pčelarstvom u Rumuniji je unosan posao. Proizvodnja, potrošnja i izvoz meda iz godine u godinu rastu.

– Zadnjih godina smo imali izuzetno dobru proizvodnju, posebno kod bagremovog meda, gdje smo od pčelinjeg društva u prosjeku dobili od 12 do 25 kilograma. Dobri rezultati postignuti su i kod suncokretovog meda, od 15 do 17 kilograma po košnici – kaže Joan Feta, jedan od čelnih ljudi Asocijacije rumunskih pčelara.

Feta kaže kako više od 50 odsto proizvedenog meda ide u izvoz. U Rumuniji danas ima više od 1,2 miliona pčelinjih društava i iz mjeseca u mjesec taj broj je sve veći. Također, povećava se i broj profesionalnih pčelara što daje lijepu perspektivu rumunskom pčelarstvu.

– Rumunski med je poznat širom svijeta. Na Međunarodnom sajmu koji se jedne godine održao u Montpellieru učestvovalo je devet rumunskih firmi koje su osvojile pet medalja. Kompanija “Apidava” iz grada Blaz osvojila je zlatnu medalju za lipov med i srebrnu za med od poljskog cvijeća – kaže Joan Feta de dodaje kako je i Asocijacija pčelara dobila tri medalje i to za kvalitet, aromu i ukus meda.Ovdje se proizvodi biološki med, bez antibiotika, konzervansa i vještačkog zaslađivača. Med se otkupljuje od oko 2.000 pčelara iz zemlje, a nakon toga vrše se analize u laboratorijima, da bi se tek onda plasirao na tržište Evropske unije. Od 2001. godine do sada posao ide odlično. Evropljani su veoma zadovoljni rumunskim medom. Med se prevozi u inostranstvo kamionima.

Gram meda sa antibiotikom može pokvariti 100 tona!

Prije nekoliko godina, Trajan Dobre iz naselja Bajkoj osnovao je društvo koje se bavi proizvodnjom, prodajom i preradom pčelinjih proizvoda. Od ukupne proizvodnje, 97 odsto se izvozi.

– Počeo sam u jednoj garaži i sada imam veliki centar, jedan od najvećih u Rumuniji sa kapacitetom prerade od oko 40 tona. Med se izvozi u rinfuzi, odnosno buradima od po 300 kilograma. Na domaćem tržištu radimo sa nekoliko firmi i sa luksuznim restoranima . Naš poliflorni med je bogatiji i ukusniji od meda iz drugih krajeva svijeta – kaže Trajan te nastavlja:

– U svojoj laboratoriji uzimam uzorke meda od pčelara i provjeravam da li med sadrži antibiotike, jer je poznato da gram meda sa antibiotikom može pokvariti 100 tona meda. Med se ponovo analizira u jednoj njemačkoj laboratoriji, a zatim se iznosi na tržište.

Od 2000. godine, pčelari se sve češće okreću ekološkoj proizvodnji meda. Samo 2008. godine u Ministarstvu poljoprivrede evidentirano je 584 novih pčelara, što predstavlja 13 odsto ukupnog broja pčelara koji rade po ekološkom sistemu. Od ukupne proizvodnje meda u Rumuniji, samo 30 odsto je namijenjeno unutrašnjem tržištu, a prosječna potrošnja po stanovniku iznosi od 200 do 300 grama. Ako uzmemo u obzir da je u Evropi taj prosjek d 1,5 do 2 kg, dolazimo do zaključka da Rumuni baš i nisu neki ljubitelji meda.

(arhiv Bh pčelara)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY