Sauna za pčele: INOVATIVNO RJEŠENJE PROTIV VARROE!

Sauna za pčele: INOVATIVNO RJEŠENJE PROTIV VARROE!

SHARE

Pčelari se uvijek obraduju kad god se pojavi bilo kakva vijest o novim metodama borbe protiv jednog od najvećih neprijatelja pčela – parazita Varroe. Upravo jedna takva vijest nam dolazi iz Njemačke, čiji pčelari ponovo dokazuju da su među najaktivnijim kada se govori o razvijanju novih ideja u cilju uništenja ovog opasnog napasnika pčela.

Otac projekta pod nazivom „Spasimo pčele“, je njemački diplomirani inženjer Ričard Rosa, koji je zajedno sa svojim kolegom dr. Florianom Dejsingom osnovao kompaniju „Apisistemi“.

Idejno rješenje ovog projekta je prilično jednostavno i temelji se na drevnoj metodi tretmana košnica – toploti!

  • – Kada se temperatura zaražene košnice podigne iznad 390 C, proteini u Varroi se mijenjaju, i njihov organizam biva potpuno uništen, što ih u konačnici i ubija. Znamo da pčele bez problema mogu izdržati temperature do 45C, tako da ova metoda ne predstavlja nikakvu opasnost za opstanak pčelinje zajednice. Osim toga, otkrili smo da paraziti poput Varroe ne mogu razviti otpor prema ovim temperaturama – objašnjava Ričard Rosa, i nastavlja:
  • – Uređaj koji smo napravili najbolje je opisati kao jednu vrstu saune za pčele, koji se postavlja ispod ulaza u košnicu. Tokom cijelog tretmana, kontrolišemo temperaturu i vlažnost, kako bismo bili sigurni da će tretman biti efektan. Cijeli proces traje dva sata, a tretman bi se trebao primjenjivati dva puta godišnje. – objašnjavaju njemački inovatori.

Prema njihovim riječima, rezultat je zdrava, čista i vitalna pčelinja zajednica bez ikakvih tragova tretmana. Trenutno prikupljaju donacije kako bi pokrenuli proizvodnju ovog uređaja koji bi se na tržištu mogao kupiti po cijeni od oko 700 eura.

Kako sauna za pčele izgleda u praksi, pogledajte u priloženom videu:

(bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY