Sirijac “spašava” britanske pčele i pomaže izbjeglicama da postanu uspješni pčelari (Video)

Sirijac “spašava” britanske pčele i pomaže izbjeglicama da postanu uspješni pčelari (Video)

SHARE

Doktor Alsous stručnjak je za pčelarstvo, kojem podučava izbjeglice i ljude u potrazi za poslom

Doktor Ryad Alsous stručnjak je za pčelarstvo i bivši profesor poljoprivrede na Univerzitetu u Damasku, koji je prije četiri godine stigao u Veliku Britaniju iz Sirije.

U rodnoj Siriji imao je oko 500 košnica koje su uništene u ratu

U rodnoj zemlji upravljao je s 500 pčelinjih kolonija, ali se zbog rata našao u Zapadnom Jorkširu kao “pčelar bez pčela”.

– Rat me natjerao da napustim svoju zemlju jer sam se plašio za svoj život i živote moje porodice. U Siriji sam imao pet stotina košnica, ali one su sve uništene i zapaljene. Pčele za mene predstavljaju mir i sigurno utočište. One su mi sve u životu – kaže dr. Alosus koji se pčelarstvom počeo baviti još 1974. godine.

Nakon što je stigao u Veliku Britaniju, Ryad je odmah počet tražiti posao koji bi imao bilo kakve veze sa pčelama i pčelarstvom.

  • – Jedna žena je vidjela moj oglas u kojem sam tražio posao i odlučila mi je pokloniti jednu košnicu. Malo po malo, počeo sam širiti svoj pčelinjak koristeći reciklirano drvo. Sada posjedujem 17 novih košnica – kazuje dr. Alosus.
Dr. Ryad Alosus svoj novi pčelinjak je izgradio od recikliranog drveta

Ryad sa svojom porodicom živi u Zapadnom Jorkširu, a mještani mu pružaju veliku podršku.

  • – Veoma je talentovan i obrazovan, a svako ko mu dođe u posjetu ode sa njegovog pčelinjaka bogatiji za neko novo znanje – tvrdi Džin Jork, jedna od prvih Ryadovih komšinica.

Dr. Alosus danas održava predavanja u okviru kojeg pčelarstvu podučava izbjeglice i ljude u potrazi za poslom.  Njegov projekat „Buzz“ obrazuje i pomaže izbjeglicama da izgrade karijeru pčelara.

  • – On je čak i domaćim pčelarima pomogao da prošire svoje pčelinjake. Imali smo dosta meda ali nismo znali šta da radimo s njim. Ryad nam je pokazao koje korake trebamo poduzeti kako bismo iz svojih pčelinjaka izvukli maksimum – rekla je Monika Best.

Na kraju, Ryad kaže da izbjeglice imaju mnogo toga ponuditi Velikoj Britaniji ukoliko im se pruži šansa da ponovo izgrade svoje živote u ovoj zemlji.

(bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY