Šta možemo naučiti od pčela: One ne poznaju laž i umiru za...

Šta možemo naučiti od pčela: One ne poznaju laž i umiru za dobrobit zajednice

SHARE

Mnogo stvari možemo naučiti posmatrajući ponašanje pčela. Pčele se ponašaju kao pojedinci, ali opće dobro je uvijek njihov prvi prioritet. Kod pčela ne postoji ego. Pčele shvataju da je iskrena komunikacija srce jedne zajedniceU posljednjih 80 miliona godina, pčele su oprašivale cvijeće samo za svoje potrebe. No, u zadnjih 100 godina, njihov prirodni izvor hrane zatrovan je tvarima sa kojima se nikada prije nisu susreli: umjetnim hemikalijama dizajniranim da otruju njih i njihovu vrstu. Taj otrov polako ugrađujemo u tijelo biljke koja je za pčele jedini izvor hrane. Sve više i više tih toksina se proširilo na usjeve i na tlo, a pčele nemaju šanse za preživljavanje u tom ratu.

Mi moramo napraviti reformu u našim metodama koje koristimo u poljoprivredi, inače će nam jedina alternativa preostati svijet pod kontrolom velikih korporacija, s namjerom dovođenja cijelog hranidbenog lanca pod njihovu kontrolu. Uklanjanje vrsta koje im “smetaju” već se događa od strane onih koji se žele obogatiti od GM usjeva. Za one koji zarađuju milijarde dolara od kukuruza, pšenice, riže i pamuka, pčele su potpuno nevažne. Njih nije briga ako pčele nestanu: oni nemaju koristi od njih jer sve GM biljke koje uzgajaju oprašuje vjetar.

Ironično, neke od tih istih korporacija već stvaraju profita od uzgoja i prodaje drugih pčelinjih vrsta,  kao što su masonske pčele i bumbari; onima čiji usjevi zahtijevaju oprašivanje. Budući da te pčele moraju biti uzgajane u određenoj količini i obnavljane svake godine, oni su pronašli komercijalan način u situaciji u kojoj mi i pčele gubimo.

Da li oni, zapravo, namjerno truju pčele kako bi iskoristili veliki jaz na tržištu hrane?

Mnogo stvari možemo naučiti posmatrajući ponašanje pčela. Donosimo vam deset kratkih lekcija koje bi svi trebali primijeniti na naše vlastite živote.

    Pčelinje društvo bez laži

  1. Pčele žive unutar svojih zajednica. U njihovom svijetu nema banaka, zajmova ili kreditnih kartica, samo sredstva koja same prikupite i pohrane. Poput nas, pčele trebaju jesti svaki dan, i rade sve što je u njihovoj moći kako bi osigurale stalnu opskrbu hranom na način da je spremaju – ne toliko za sebe, koliko za pčele koje će tek doći na ovaj svijet.

2. Pčele postižu izvanredne rezultate radeći zajedno. Pedeset hiljada radnika mogu uraditi mnogo toga. Saradnja je ključ njihovog uspjeha: deseci hiljada jedinki ponaša se kao jedan organizam.

3. Pčele nam pokazuju da podjela rada može biti vrlo učinkovita. A svi znamo koliko poslova ima unutar zajednice. Sve to uspijevaju zbog svoje fleksibilnosti i prilagodljivosti. Pčele prolaze kroz niz poslova u košnici prije nego što konačno krenu u posao sakupljanja hrane. U hitnim slučajevima, mogu se vratiti na svoje “bivše” poslove u slučaju da to mjesto ostane upražnjeno iznenednom smrti.

4. Pčele prave med dok sunce sja. One su oportunisti, uzimaju dostupnu hranu na vrijeme i u najboljim uslovima. Čak i kad napune sve prostore sa hranom, naći će neki ćošak kako bi spremili još hrane za svoje potomke ili zimnicu.

5. Pčele se ponašaju kao pojedinci, ali opće dobro je uvijek njihov prvi prioritet. Kod pčela ne postoji ego. Njihova prva dužnost je zadovoljstvo društva u cjelini i žrtvovat će svoj život bez oklijevanja, ako uvide da im koloniji prijeti opasnost.

6. Pčele shvataju da se mogu naći i u teškim vremenima; uvijek su spremne za nestašice i katastrofe.

7. Pčele su plemenite. Ne uzimaju tuđe. Znaju da ima dovoljno za sve, uključujući i druge vrste. Pčele se ne takmiče sa drugim vrstama. Postoji preklapanje u njihovim izvorima hrane, ali nikada ne tjeraju druge iz svojih teritorija.

8. Pčele se prilagode svojoj okolini. One znaju da je to jedina učinkovita strategija preživljavanja. To se proteže čak i na njihovu upotrebu propolisa, koja varira u skladu s lokalnim uvjetima, a može ih zaštititi od patogena.

9. Pčele shvataju da je iskrena komunikacija srce jedne zajednice. Pčele su veliki komunikatori, koristeći vibracije i feromone, šalju složene poruke svojoj koloniji. Ono što znamo, nisu sposobne reći laž i jedino istinu razumiju.

10. Preživljavanje pčela ovisi o odabiru visoke i kvalitetne, nepokvarene hrane iz raznih izvora. Budući da smo preuzeli kontrolu nad većim dijelom zemljišta za vlastite potrebe, mi smo odgovorni za osiguravanje toga da one i dalje imaju pristup cvijeću koje nismo otrovali hemikalijama. Pčele na njih ne mogu odgovoriti.(Philip CHANDLER/arhiv Bh pčelara)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY