Supružnici Virdžinija i Karl Veb iz Džordžije: Naše „ruskinje“ iz godine u...

Supružnici Virdžinija i Karl Veb iz Džordžije: Naše „ruskinje“ iz godine u godinu prave najbolji med na svijetu!

SHARE

Porodica Veb ima i „Kuću meda“, koja je opremljena za vrcanje i pakovanje meda tokom obje sezone berbe. Mašine uz pomoć centrifugalne sile odvajaju med i uklanjaju čestice voska, a zatim se pumpaju u rezervoare gdje se med sipa u tegle i zatvara. Planinski med se nikada ne zagrijava, jer se tako čuvaju svi prirodni enzimi, antimikrobna svojstva i mikrobiološki kvalitet iz prirode

Sjevernoistočna Džordžija je dom najboljeg i najukusnijeg meda na svijetu. U to nema nikakve sumnje. Porodica Veb ponosni su vlasnici preko četiri stotine košnica, a pčelinjaci im se nalaze na području izuzetno pogodnom za pravljenje meda od đurđevka.

Dobitnici su četiri zlatne medalje na svjetskim sajmovima za najbolji med na svijetu: u Dablinu 2005., u Monpeljeu 2009, u Kijevu 2013., i 2015. godine u Daejonu, u Južnoj Koreji.

irdžinija Veb: Prvu košnicu dobila od oca za rođendanski poklon

 Dvanaest miliona radnika

Za proizvodnju vrhunskog meda, supružnici Veb koriste jedinstvene ruske pčele koje su poznate po velikim prinosima meda i otporu prema smrtonosnim parazitima koje svake godine desektuju pčelinje zajednice širom svijeta. Također, ova vrsta pčela je jedinstvena i po tome što se nikada nisu spominjale u izvještajima o poremećaju kolapsa kolonije.

  • – Med se proizvodi u najefikasnijoj fabrici – košnici. Naše pčele se nalaze u planinama Sjeverne Džordžije i zapadne Sjeverne Karoline, oblastima koje obiluju đurđevkom. Imamo „osoblje“ od dvanaest miliona radilica koje proizvode najbolji med kojeg možete kupiti. Riječ je o 100% čistom prirodnom proizvodu – kazuje Virdžinija.

Porodica Veb ima i „Kuću meda“, koja je opremljena za vrcanje i pakovanje meda tokom obje sezone berbe. Mašine uz pomoć centrifugalne sile odvajaju med i uklanjaju čestice voska, a zatim se pumpaju u rezervoare gdje se med sipa u tegle i zatvara. Planinski med se nikada ne zagrijava, jer se tako čuvaju svi prirodni enzimi, antimikrobna svojstva i mikrobiološki kvalitet iz prirode.

Karl i Virdžinija Veb: Od hobija do uspješnog biznisa

 Najtraženiji predavač u Americi

Virdžinija pripada trećoj generaciji pčelara u svojoj porodici. Pčelarstvom se počela baviti 1964., kada je od oca Džoa Stivensa,  za rođendanski poklon dobila svoju prvu košnicu.  U Sjevernoj Karolini i Tenesiju, Virdžinija i njen otac godinama su dijelili strast prema pčelarstvu od kojeg su ubrzo napravili pravi biznis.

Virdžinija je bila prvi državni pobjednik u pčelarstvu i „prva kraljica“ pčela u Tenesiju. Nakon dolaska u Atlantu, počela se baviti bankarstvom, ali nikada nije zaboravila na pčele. Na svojoj farmi u Sjevernoj Džordžiji počela je da se posvećuje radu u pčelarskim klubovima. Ona je trenutno član Upravnog odbora Američkog pčelarskog saveza, i predsjedava Odborom za budžet i finansije i član je istraživačkog i tehničkog odbora za Američku pčelarsku federaciju.

Virdžinija je u više navrata proglašena za pčelara godine u Džordžiji. Spada u jedne od najtraženijih govornika u oblasti pčelarstva i poljoprivrede. Sarađivala je sa pčelarima u skoro svakoj američkoj državi, i čak je putovala po Evropi i Karibima kako bi podučavala pčelarstvo u ime Američkog ministarstva za poljoprivredu.

Podučavanje javnosti o značaju pčela i njihovoj ulozi u poljoprivredi važna je usluga koju Virdžinija pruža već više od trideset godina. Svake godine, ova vrijedna pčelarka putuje širom zemlje kako bi održavala lekcije i govore u školama, crkvenim grupama, građanskim organizacijama i penzionerskim domovima.  Također, Virdžinija Veb je jedina osoba u Americi koja posjeduje pčelarske certifikate, Džordžije, Floride i Istočnog pčelarskog društva.

Najtraženija američka predavačica o pčelarstvu

Vrhunski med od đurđevka

Karl Veb u pčelarske vode je uplovio 1959. godine kao hobista, a ova strast ga je pratila tokom čestih putovanja po Evropi, Afrci i Sjedinjenim Državama. Kada se konačno skrasio u predivnim planinama Sjeverne Džordžije, otkrio je da je okružen prirodom koja pruža savršene uslove za proizvodnju, pokazat će se,  najboljeg meda na svijetu.

Karl je inače i bivši predsjednik Udruženja pčelara Džordžije, a 2002. godine proglašen je za pčelara godine u ovoj američkoj državi. Iako već posljednih petnaestak godina prave zvanično najbolji med na svijetu, Vebovi redovno osvajaju i lokalna, regionalna i državna takmičenja. Vlasnici su više od stotinu prvih nagrada, uključujući i onu za proizvodnju najbolje hrane u Americi za svoj med od đurđevka.

Drvo đurđevka inače raste od četiri do šest metara u visinu. Listovi su mu ovalni, okrenuti prema vrhu i maju kiseo okus. Cvijet mu je bijele boje, zvonastog oblika i visi u buketima dužine dvanaest centimetara. Drvo cvjeta od kraja juna do jula, a tokom tog perioda cvjeta još samo nekoliko biljaka.

– Proljetni med kojeg pčele naprave uklanjamo do kraja juna. Tada se dodaju novi ramovi kako bismo bili sigurni da će med od đurđevka biti najčišći mogući. Ovo područje je veoma bogato drvećem đurđevka i zbog toga proizvodimo najbolji med ove vrste u Americi – kazala je Virdžinija.

Karl otvara jednu od svojih četristo košnica sa popularnim „ruskinjama“

 Velika potražnja

Viržinija objašnjava da je med od đurđevka izuzetno svijetao i aromatičan i potpuno različitog okusa, što doprinosi i njegovoj visokoj cijeni (oko 90 maraka po kilogramu). Kada je riječ o okusu i kvaliteti, nijedan med na tržištu ne može da mu parira.

Zbog velike potražnje za ovim medom, porodica Veb je počela da proizvodi i med od tupela, vrsti grmlja i drveća iz jugoistočne Azije i Sjeverne Amerike. Med od tupela je karakterističan po vrlo blagoj i svijetloj boji, sa kompleksnim cvijetnim ukusom.

  • – Cvjetanje crnog tupela traje samo dvije do tri sedmice i za prikupljanje njegovog meda potreban je veoma stručan pčelar. Kako bismo došli do ovog jedinstvenog proizvoda, nedavno smo se udružili i sa pčelarima u slivu rijeke Savane. Kao i svi naši proizvodi, tupelo med je 100% čist – kazala je Virdžinija Veb.
Kilogram meda od đurđevka platit ćete oko 90 maraka po kilogramu

(D.K./Bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY