Sve čestitke policajcu i pčelaru Mirku Ćoraku iz Velike Kopanice: Vodi Pčelarsku...

Sve čestitke policajcu i pčelaru Mirku Ćoraku iz Velike Kopanice: Vodi Pčelarsku sekciju za osnovce

SHARE

Ovdje je Pčelarska sekcija osnovana 1975. godine. Najzaslužniji je bio Ivan Vukovac koji je sekciju vodio od osnutka do nedavno, kada ju je preuzeo Mirko Čorak

Da su pčele fascinantna bića opće je poznata stvar, a svojom organizacijom rada, vrijednošću, brigom za podmladak i za svoj dom (košnicu), apsolutno bi mogle biti dobar primjer ljudima. Bez pčela i njihovog oprašivanja biljaka, nestao bi svijet.

Zbog toga, a prije svega zbog ljubavi prema tim božanskim stvorenjima i zbog želje da svoje iskustvo prenese na mlađe naraštaje Mirko Ćorak, policijski službenik u PP Vrpolje (Hrvatska), uz svoj posao vodi pčelarsku sekciju u mjesnoj Osnovnoj školi “Ivan Filipović”, koju je nekada i sam pohađao, a osmislio je i projekt koji će popularizirati sve pozitivno što pčele nude ljudima.

“Moj cilj je naučiti djecu sve o pčelama, njihovoj organizaciji u kojoj je izvršena podjela rada pa se tačno zna ko, što i kada treba uraditi tako da i djeca puno toga mogu naučiti, a najvažnije mi je da ih animiram kako bi uz druge školske aktivnosti mogli birati i pčelarstvo, značajno za život ljudi uopće, kao gospodarska grana, a njihovi proizvodi su lijek” – kaže Ćorak, koji je u svoje vrijeme kao osnovac od petog do osmog razreda pohađao pčelarske sekcije, a nakon toga osnovao vlastiti pčelinjak.

To nije ni čudo, jer je škola u Velikoj Kopanici jedina škola u Brodsko-posavskoj županiji koja gotovo pola stoljeća čuva tradiciju bavljenja pčelama i zadrugarstvom. Malo je poznata činjenice kako je upravo ova škola najstarija pčelarska zadruga u Hrvatskoj.
“Osnovana je još davne 1957.godine, a sekcija pčelara 1975. godine. Najzaslužniji je bio Ivan Vukovac koji je sekciju vodio od osnutka do nedavno, kada ju je preuzeo Mirko Čorak – kaže direktor Škole Željko Flidr.

Čorak je osmislio projekt: obilaziti osnovne škole i djeci prezentirati pčele u staklenoj košnici.

“Djeca će se tako moći susresti sa živim pčelama i vidjeti kako one funkcioniraju u svojoj nastambi, a prezentirat će i pčeljine proizvode.

Intencija mu je, kako ističe, da se u budućnosti neko od djece također odluči za bavljenje pčelarstvom. Saživio se, kaže, s tim čudesnim bićima, a dolaskom u pčelinjak, posmatranjem šta i kako one rade, vođenjem stalne brige o njihovom zdravlju…rastereti se stresa. Uvjeren je kako pčela čovjeku vraća višestruko, pa mu je zato važno da svoju ljubav, brigu i znanje o pčelama prenese na mlađe naraštaje.

U velikokopaničkoj školi trenutno radi desetak mladih pčelara, a Mirko ih je naučio da je s pčelama potrebno raditi mirno i pažljivo, jer pčela osjeti unutarnji nemir, kada je neko neraspoložen, a posebno su osjetljive na agresivne mirise… što ih uznemiri i tada ubadaju.

To odavno zna njegov sin, 13-godišnji Mateo, koji je s vršnjacima iz iste škole, Gabrijelom Ergotićem i Matejom Pranjićem pregleda školske košnice.

“Gledali smo ima li meda i mogu li pčele s tom hranom prezimiti. Volim to raditi više nego pričati o tome” kaže Mateo koji je naučio kako pčele oprašuju cvijet i donose pelud u košnice, kako prave med.

Gabrijel kaže da se puno od pčela može naučiti pa možda bolje organizirati i svoje slobodno vrijeme, a vjerovatno će se s pčelarstvom baviti i kada odraste.

Matej se bavi s pčelama dvije godine i u početku je bilo neugodnih uboda no nije ga to pokolebalo da nastavi dalje. Pčeli je, koliko zna, žalac jedina odbrana, a nakon uboda ne može ga izvući i zato ugiba. Ipak najviše voli vrcati med i gledati kako pčele rade.

“Za mene su one najvrjednija bića na svijetu” zaključuje trinaestogodišnjak o tom značajnom kukcu, jedinom na svijetu koji već 150 miliona godina proizvodi med, svoju hranu za duge zimske mjesece, koju jedu i ljudi.(sbplus/M.R.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY