Vasil Andritoju, osnivač prvog privatnog apiterapijskog medicinskog centra u Rumuniji: Poslije naše...

Vasil Andritoju, osnivač prvog privatnog apiterapijskog medicinskog centra u Rumuniji: Poslije naše terapije HEPATITIS C NEGATIVAN

SHARE

U Rumuniji se košnice smatraju najstarijom i najzdravijom prirodnom apotekom, a svaki grad ima svoj “plafar” – prodavnicu u kojoj se kupuju proizvodi od bilja, med, vosak i propolis

– Pčelinji otrov koristi se kod multiple skleroze, polen kod lošeg varenja, a medom se mažu rane na koži koje tako brže zarastaju. Apiterapija je živa u Rumuniji, jer se košnice smatraju najstarijom i najzdravijom prirodnom apotekom – kaže Krisina Matesku, direktor Instituta za apikulturna istraživanje i razvoj u Bukureštu.

U divljini Karpata danas se u Rumuniji sakuplja najviše pčelinjih proizvoda koji se koriste u tradicionalnom liječenju.

  • U mom selu, moja čukun-baba bila je iscjelitelj i koristila je proizvode od pčela. Ona me je inspirisala – otkriva dr Marijana Stan, koja je poslije dugogodišnje konvencionalne ljekarske prakse postala apiterapeut i počela pacijente da tretira medom, „koji daje sporije, ali dublje rezultate“.

U zemlji još natopljenoj narodnom tradicijom, propolis se stalno koristi za ublažavanje bola u grlu, a med i polen za jačanje imunog sistema.

Svaki grad u Rumuniji ima svoj „plafar“ – biljnu apoteku u kojoj se kupuju proizvodi od bilja, med, vosak i propolis.

  • Rumunija je pionir u apiterapji, u njoj se terapija medom i pčelinjim proizvodima smatra dijelom naučne medicine – ističe američki profesor Teodor Šarbulije, koji je na čelu Apimondia, komisije za apiterapiju, grupe koja objedinjuje hiljade praktičara iz cijelog svijeta.

48 licenciranih preparata

U fabrici Instituta za istraživanje i razvoj pčelarstva redovno se provjerava tekstura krema baziranog na pčelinjem otrovu. Osnovan je još 1974. godine. Institut zapošljava 105 radnika koji se brinu o kolonijama pčela i prave i prodaju tridesetak licenciranih proizvoda.

Novi asortiman pčelinjih preparata čak je namijenjen i za liječenja mačaka i pasa.

U Bukureštu se nalazi i Apiterapijski medicinski centar, prvi u svijetu, otvoren 1984. godine, a u mjestu Balanešti, u oblasti Grož, smješten  je prvi privatni Apiterapijski medicinski centar. Njegov osnivač je Vasil Andritoju, profesor istorije iz mjesta Targu Žiu i predavač u rumunskoj Nacionalnoj asocijaciji za dopunske terapije, jedan od najpoznatijih apiterapeuta u Rumuniji.

Prof. Andritoju otkrio je čudesna svojstva meda tražeći lijek za sebe i svoje bližnje.

  • Prije mnogo godina moja supruga patila je od čira na želucu, dospjela je čak u fazu spasmofilije, grčenja mišića uslijed nedostatka kalcijuma, a imala je i astmu i ciste na jajnicima. Progutala je mnogo lijekova bez uspjeha i ljekar joj je preporučio operaciju. Počeo sam da se raspitujem po selu kod starijih koji su poznavali tajne iscjeljenja medom i proučavao sam sve što je imalo veze sa apiterapijom.

Nekako sam je ubijedio da prvo proba sa pčelinjim proizvodima i preparatima. Rezultati su bili zapanjujući: hipokalcemija, čir i astma bili su izliječeni, a poslije nekoliko mjeseci nestale su i ciste – prisjeća se prof. Andritoju, koji je uspio da izliječi i pacijente kod kojih je primjena drugih oblika alopatske medicine pružala minimalna poboljšanja.

Njegov medicinski apiterapeutski centar danas ima nekoliko laboratorija i proizvodi veći broj preparata, od kojih 48 već ima licencu suplemenata u ishrani. Nalazi se na brdu prekrivenom svim vrstama cvijeća, sa florom koja organski, divlje raste.

  • U blizini raste i rijetka orhideja, koja ima oblik štapa na kojem sjedi pčela. Ništa nije slučpajno na ovom svijetu! – smatra prof. Andritoju, čiji rad nastavlja njegov sin dr Kalin Andritoju.

Med liječi i autoimuna oboljenja

Prof. Vasil Andritoju smatra da se „apsolutno svi tipovi bolesti mogu izliječiti pčelinjim proizvodima“, pa čak i rak. Med i njegovi derivati imaju antitumorska, antiviralna svojstva, pobjeđuju sve tipove anemije, a u određenim dozama mnogo pomažu i kod leukemije.

  • Apiterapijom mogu se izliječiti virusni i autoimuni hepatitis, kao i ciroza jetre. Imamo jedinstven primjer u svijetu da su poslije naše terapije rezultati na hepatitis C dali negativne rezultate, što sam predstavio i na međunarodnoj konferenciji o api-terapiji. Jedini u svijetu tretiramo i autoimune bolesti normalizacijom nivoa kalcijuma; kortikosteroidi koji se nalaze u pčelinjim proizvodima perfektno zamjenjuju sintetičke kortikosteroide, ali bez neželjenih efekata. Preparati od meda imaju 22 elementa, minerale, vitamine, enzime i hormone, pa su bioaktivni.
  • Apiterapija pomaže kod hipokalcemije i policističnih jajnika, astmatičkog bronhitisa, sterilnosti, fibroida, endometrioze bez operacije. Med sa matičnim mliječom koristan je u svim stanjima, jer je antikancerogen, stimuliše metabolizam, pobjeđuje anemiju, liječi virusne hepatitise, a med propolisom hipoglikemiju i osteoporozu. U kombinaciji sa hrenom med je odličan za kardiološke probleme; sa pšeničnim klicama za avitaminozu i probleme sa varenjem, ali i protiv tumora, osteoartritisa; sa sokom zelenog ječma pomaže kod tuberkuloze pluća, bolesti jetre i pankreasa, dobar je za lošu cirkulaciju; sa sjemenkama bora koristan je kod kašlja, bolesti disajnih puteva i nervnog sistema; masti od meda koriste se za oboljenja kože, psorijazu, lošu cirkulaciju i proširene vene – napominje prof. Andritoju, dodajući da „pčele sakupljaju samo korisne stvari“.

Med ubija sve mikrobe

Proizvodi apikulture sadrže proteine, enzime, aminokiseline, minerale, vitamine, hormone, faktore rasta, antibiotske supstance, prirodne citostatike. U medu ima 22 do 24 elementa koji čine ljudsku krv, a sa matičnim mliječom, pčelinjim hljebom i polenom značajno utiče na stvaranje krvi u organizmu.

Postoji mnogo sličnosti između ljudskog tijela i proizvoda iz košnice, a naročito su značajni hormoni, koji se nalaze u pčelinjim proizvodima i koji ne izazivaju negativne efekte kao sintetički.

Med je izuzetno higijenski proizvod, ima antiseptičko i antibiotsko dejstvo, ubija sve mikrobe, uključujući i uzročnika bubonske kuge koja je u srednjem vijeku uništavala čitave gradove, otkriva prof. Andritoju.

Proizvodi od meda koriste se mnogo i u rumunskoj kozmetičkoj industriji, u kremama protiv bora i za toniranje kože.

  • Rumunija ima šansu da očuva netaknutu prirodu. U vrijeme komunizma, podrazumijevalo se da se pesticidi rijetko koriste i zemlja nikada nije prešla na monokulturnu poljoprivredu velikih razmjera. Rezultat je velika raznovrsnost flore u Rumuniji – kaže Kornelija Dostetan, član nacionalnog društva za apiterapiju.

Prema posljednjem popisu poljoprivrednog stanovništva iz 2010, Rumunija ima 42.000 pčelara i više od 1,3 miliona kolonija pčela.

Doina Postolaki odlazi dva puta nedjeljno u Medicinski centar za apiterapiju u Bukureštu da bi primila injekciju pčelinjeg otrova, apitoksina. Ova 34-godišnja poznata rumunska pjesnikinja kaže da joj te injekcije omogućavaju da ponovo otkrije nadu“ u svojoj borbi protiv multiple skleroze.

  • Godinu dana nisam mogla da hodam niti da uđem u kadu. Stopala su mi bila „zalijepljena“ za zemlju. Tretman pčelinjim otrovom, međutim, vratio mi je snagu unoge. Ja hodam, kupam se sama – ističe Doina Postolaki, dodajući da su uobičajeni farmaceutski tretmani imali mnogo neželjenih sporednih efekata.

Gledajući i pčelu sa „neizmjernom zahvalnošću“, ona kaže:

  • Ova minijaturna bića čine čuda.

D. Šuberović/Arhiv Bh pčelara

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY