Vilin med iz Turske košta koliko i polovno auto: Kako su pčele...

Vilin med iz Turske košta koliko i polovno auto: Kako su pčele otkrile put do čistog tekućeg zlata

SHARE

Pronađen na hiljadu i osamsto metara dubokoj pećini na sjeveroistoku Turske, vilin med je zbog svoje rijetkosti i ljekovitosti izbio na vrh liste najskupljih namirnica na svijetu. Radi se o izuzetno kvalitetnom medu koji se na prirodan način formira na stijenama bogatim rijetkim mineralima

Med je definitivno jedna od najzdravijih namirnica koje se u prirodi mogu naći i koja se već vijekovima koristi kao moćno ljekovito sredstvo. Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, od davnina se u mnogim narodima smatra svetom hranom i koristio se u religiozne svrhe kod poštovanja bogova, za balzamovanje mrtvih, a dugi niz godina u prošlosti privilegiju da konzumiraju i koriste med imao je isključivo bogati sloj društva, jer je bio izuzetno skup.

Često kažemo kako zdravlje nema cijenu i da se pri kupovini meda ne treba gledati da se uštedi koji dinar, međutim kada se radi o cijeni od oko deset hiljada maraka po kilogramu, stvari postaju malo komplikovanije.

 Tekuće zlato
Na krajnjem sjeveroistoku Turske, u pretežno planinskom i brdovitom reljefu smješten je Artvin, grad koji je u svojim pećinama skrivao zlata vrijednu tajnu. Sasvim slučajno, u dubinama jedne od pećina na platou Saricay pronađen je „vilin med“, tačnije, osamnaest kilograma tešku zlatnu kuglu koja se nalazila na jednom od pećinskih zidova, na dubini od 1800 metara.

Vilin med je dobio takvo ime jer se rad o izuzetno ljekovitoj i kvalitetnoj vrsti meda koju je prava rijetkost pronaći u prirodi. Formira se isključivo na teško dostupnim lokacijama poput dubokih i vlažnih pećina kojima je ovaj dio Turske itekako bogat – rekao je Gunaj Gunduz, jedan od lokalnih pčelara.
Gunaj potječe iz veoma poznate i uspješne porodice pčelara koji se ovim poslom bave već tri generacije. A da se u „medonosnoj pećini“ možda krije nešto više od slijepih miševa, prve su signalizirale pčele koje su se još krajem 2009. godine počele iznenada pojavljivati na ulazu u pećinu.

Pored te pećine prolazim već godinama i znam svaki kutak ovog kraja. Nikada na tom mjestu prije nisam vidio da se pčele okupljaju u velikom broju i odmah sa pomislio da bi se u pećini mogao kriti med. Posavjetovao sam se sa drugim pčelarima i odlučili sam da zajedno sa profesionalnim penjačima siđemo u samu utrobu pećine kako bismo otkrili šta je toliko privlačilo pčele. Na dubini od skoro dvije hiljade metara ugledali smo veliko zlatnu gromadu meda koja je prekrivala zid pećine – prisjeća se Gunaj.

Šta kupiti – teglu meda ili auto?

Med je ubrzo izvučen iz pećine i poslan na analizu u poznatu francusku CETAM laboratoriju za ispitivanje meda.

Gunaj Gunduz

Rezultati su bili i više nego iznenađujući. Analiza je pokazala da je med zaista nastao na stijenama pećine, ali bez košnica i pomoći pčela. Med koji smo pronašli star je oko sedam godina i hemijski je veoma drugačiji od običnog meda jer sadrži rijetke i veoma ljekovite minerale. – kazao je Gunaj za turske medije.

Prvi kilogram meda je prodat za 45.000 eura na francuskoj berzi još 2009. godine. Godinu dana kasnije, kineski farmaceuti su kupili drugi kilogram za 28.000 eura. U godinama koje su uslijedile, cijena vilinog meda je postepeno padala, ali je i dalje u vrhu liste najskupljih namirnica na svijetu zajedno sa bijelim tartufima koji dostižu cijenu i do osam hiljada eura po kilogramu.

Gunaj kaže da se u Turskoj ovaj med trenutno prodaje u medicinske svrhe i to po cijeni od pet hiljada eura po kilogramu. Ukoliko vam je to preskupo, u njegvoj prodavnici ćete pronaći i manja pakovanja u ambalažama od 170 do 250 grama, koje uprkos visokoj cijeni i dalje kupuju osobe koje se bore sa teškim hroničnim bolestima poput tumora ili raka.

Neke mušterije često komentarišu da za te pare mogu kupiti dobar polovan auto, ali neki od njih ipak na kraju odluče kući otići sa bočicom vilinog meda u džepu. Na cijenu utječe i sama činjenica da ne možemo sa sigurnošću utvrditi koja vrsta pčela je zaslužna za proizvodnju vilinog meda. Ovo područje je oduvijek bilo bogato ljekovitim i endemskim biljnim vrstama, a vilin med se proizvodi u jedinstvenim klimatskim uslovima pećina, bez uloženog truda i košnica. Jednostavno čeka da ga neki sretnik pronađe i pokupi – kaže ovaj turski pčelar.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY