UZ PČELE JE I ROBIJA LAKŠA: Zatvorenici u Georgiji pohađaju kurs pčelarstva

UZ PČELE JE I ROBIJA LAKŠA: Zatvorenici u Georgiji pohađaju kurs pčelarstva

SHARE

Kursevi pčelarstva u zatvorima su sjajna stvar. Bivši zatvorenci bi na slobodi teško dolazili i do posla stolara ili metalskog radnika.  Sada se situacija mijenja, a pčelarstvo postaje sjajna alternativa za bivše robijaše koji žele da se vrate normalnom životu na slobodi

Pčelarenje u službi resocijalizacije i obrazovanja zatvorenika primjenjuje se u mnogim zemlja poput Njemačke i Španije, a glavnu ulogu ima Amerika gdje su brojni zatvorenici upisani u posebne kurseve pčelarstva.

U američkoj saveznoj državi Georgiji, u posljednjih šest mjeseci više od osamdeset zatvorenika uspješno je položilo sve testove pčelarstva. Postali su ponosni pčelari. Tokom kursa učili su sve o anatomiji pčele, vrstama košnica i pravilnoj tehnici vrcanja meda. Pčele su ih, kako kažu, najviše naučile kako sarađivati s prirodom, drugim ljudima i kontroli bijesa što će im dobro doći nakon odsluženja kazne i povratka na slobodu.

 Nova šansa        

Jedan od kurseva pčelarstva dostupan je zatvorenicima koji kaznu služe u državnom zatvoru Dolly.  Džoš Lejmen jedan je od onih koji zatvorenika koji su u pčelarstvu vidjeli šansu za novi život i karijeru.

  • – Ovdje sam zbog oružane pljačke i ubistva. Bio sam putpuno druga osoba te 2003. godine… – tvrdi Džoš i dodaje da se dosta promijenio tokom deset godina koliko je proveo iza rešetaka.
  • – Na kurs se prijavilo dvjesto zatvorenika, ali samo dvanaest ili trinaest je bilo primljeno. Zbog sigurnosti, ali i kvaliteta predavanja, broj polaznika mora biti mali. Zatvor ima devet košnica koje su poklonili lokalni pčelari, što to je dovoljno da se svaki polaznik okuša i u praktičnom radu – objašnjava Lejmen koji će priliku za uslovno puštanje na slobodu imati krajem ove godine.
  • Rick Moore

Glavni predavač kursa pčelarstva Rick Moore kaže da svoje polaznike nikada nije ispitivao o počinjenim zločinima.

  • – Nisam želio znati takve stvari. Takvo nešto nije bitno na časovima pčelarstva. Osim što uče o anatomiji pčela, njihovoj važnosti za okolinu i pravilnom ponašanju na pčelinjaku, ova stvorenja im daju još jednu veoma bitnu lekciju – uče ih strpljenju, saradnji i kontroli bijesa, što će im dobro doći kada se ponovo nađu na slobodi. Također, zatvorenici imaju priliku naučiti novu vještinu koja bi im kasnije mogla pomoći da nađu posao –  objašnjava Moore.

Sjajna alternativa

Bivši predsjednik Udruženja pčelara u Georgiji, Bear Kelly kaže da zatvorenicima rad sa pčelama daje nadu u bolje sutra.

  • – Veliki broj zatvorenika mi je nakon kursa prilazilo i zahvaljivalo se jer sam im dao nadu. Razumijete, većina njih nikada nije imala nešto ili nekog za koga bi se brinuli, a pčele su im sada postale kao kućni ljubimci. Čak su se i zatvorenici koji kaznu služe zbog nasilnih zločina, počeli zaštitnički ponašati prema pčelama. Postali su smireniji i saosjećajniji – rekao je Kelly.
  • Bear Kelly

Pomisao da će opasni kriminalci tokom kursa imati pristup metalnim i oštrim predmetima nekima bi mogla biti zastrašujuća, ali Kelly koji je u nekoliko navrata vodio predavanja, brzo se uvjerio da nema razloga za strah. Ipak, zatvorenci se prije i poslije predavanja pretresaju kako ne bi došlo do nemilih scena. Zatvorski čuvari također pregledaju i košnice prije svakog predavanja.

  • – Nakon što sam održao nekoliko predavanja okružen zatvorenicima, shvatio sam da su to obični ljudi koji plaćaju kaznu jer su u jednom trenutku tokom života napravili veliku grešku.  Tokom predavanja su bili mirni i vidjelo im se na licima da žele drugu priliku. Željeli su da nauče nešto novo i skrenu misli s tmurne svakodnevnice među zatvorskim zidovima.
  • – Kursevi pčelarstva u zatvorima su sjajna stvar. Bivši zatvorenci bi na slobodi teško dolazili i do posla stolara ili metalskog radnika. Sada se situacija mijenja, a pčelarstvo postaje sjajna alternativa  – rekao je Bear Kelly.

 

 

 

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY