Zavirite u bajkovitu “Slatku trgovinu” meda i drugih pčelinjih proizvoda

Zavirite u bajkovitu “Slatku trgovinu” meda i drugih pčelinjih proizvoda

SHARE

Pčelarka Meri Kening (Mary Canning) iz grada Kembridž, američka država Masačusets (Cambridge, Massachusetts) svoju strast prema pčelama, medu i pčelarstvu, ovjekovječila je u malenom i neobično uređenom poslovnom prostoru

Slatka trgovina “Follow the honey”

Nakon što se Amerikanka Meri Kening suočila sa iznenadnom majčinom smrti krajem devedesetih godina, ali i smrti supruga nekoliko godina kasnije (2004.), odlučila je potražiti posao koji će joj donijeti više radosti u život, dosta “izgrižen” svim ovim tragedijama.

– A, šta je življe i veselije od pčela i meda? – upitala se te ubrzo uplovila u svijet zujanja pčela i mirisa košnica…

Slijedite med

Mary je tada, veli, počela da radi sa jednim pčelarom, porodičnim prijateljem. Nakon dvije godine marljivog učenja, zapčelarila je sama – sa nekoliko pčelinjih zajednica smještenih na 18 jutara zemlje koje posjeduje u gradiću Varvik (Warwick), udaljenom 100-tinjak km od Kembridža.

No, nedugo zatim je otvorila “Follow the Honey” (“Slijedite med”), trgovinu sa medom u blizini Harvard Skvera (Harvard Square), također u Kembridžu.

Jedan od kupaca: U “Follow the honey” mogu sam sebi natočiti med!

– U prodaji i trgovini, nisam imala apsolutno nikakvog iskustva! No, imala sam ideju i vjerovala u nju! “Folow the honey” je nastala, često kažem, isključivo na temeljima moje vlastite “slatke” strasti, odnosno ljubavi prema pčelama – priča Meri, te dodaje:

– Trgovina je svečano otvorena 20. avgusta 2011. godine. Taj datum nije odabran slučajno, naprotiv. Tog dana je u Masečusetsu obilježen prvi “Nacionalni dan pčele medarice”!

Porodični posao

Teglice za med su uglavnom unikatne

“Follow the honey” je postala porodični posao. Merijin sadašnji suprug, Ingo Vincer (Ingo Winzer), njen je poslovni partner. Također, i Merijina kćerka, Kanin (Caneen), uključila se u rad “Follow the honey”.

– Kanin posjeduje umjetnički senzibilitet koji se meni, također ljubiteljici umjetnosti, jako dopada. Taj njen osjećaj za lijepo i neobično smo i iskoristili, pa je Kanin dizajnirala izgled trgovine, kao i web stranicu na kojoj se može naći sve o “Follow the honey” – ponosna je Meri.

Samo neki od proizvoda koji se mogu naći na policama

– Dizajn je originalan i “bajkovit”, baš onako kako sam i zamislila prije no što je trgovina i otvorena! – dodala je.

Na samom kraju našeg razgovora putem društvene mreže Facebook, Meri nas je uputila na zvanični sajt svoje “Follow the honey”(www.followthehoney.com), kao i FB profil (Follow the honey, Inc.). Tu smo našli dosta fotografija ove slatke trgovine, a koje su opravdale atribute “originalno” i “bajkovito”.

Šta se sve može kupiti u “slatkoj trgovini”?

Meri svoje proizvode rado i izlaže, čim se za to ukaže prilika

– “Follow the honey” putuje svijetom da bi donio najfinije i najunikatnije medove – od lokalnog meda od divljeg cvijeća, do egzotičnih varijanti kao što su med od havajskog hibiskusa ili ekskulzivni “Sidr med” iz Hadramaut planina u Jemenu – stoji između ostalog u web prezentaciji ove neobične i slatke trgovine

Svijeće i sapuni, također se mogu naći na policama ove trgovine. Gazdarica, pčelarka Meri, tu je smjestila i balzame i eliksire na bazi meda, slatkiše od meda, matičnu mliječ, propolis, polenova zrna, ali i knjige o pčelama, kao i nakit i umjetnine ručne izrade koji oblikom ili namjenom “mirišu”, na šta drugo, nego na – pčele i med!

Logo trgovine

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY