Zbog rata između meda i kokaina peruanski pčelari kilogram meda prodaju za...

Zbog rata između meda i kokaina peruanski pčelari kilogram meda prodaju za samo 1,5 eura!

SHARE

Ukupan broj pčelara u Peruu procjenjuje se nad 10.000 do 12,000. Većina njih su amaterski pčelari sa desetak košnica. Samo polovina njih ima tehničko znanje o pčelama, a profesionalni pčelari čine manje od 5%.

Listovi koke donose brzu i sigurnu zaradu

Zapadna, obalna regijaPerua ima najveći poljoprivredni potencijal. Istovremeno je i regija sa najvećim brojem pčelara. Ali, visoravni u Andima, tj. centralna regija perua, ima značajne uslove za razvoj poljoprivrede i pčelarstva. Tu se živi uglavnom od uzgoja ovaca i lama, od poljoprivrede, ali i od pčela, a na ovom produčju pčelarstvo ima porodični karakter.

Med protiv kokaina

Najveća koncentracija košnica u Andima je na teritoriji grada Kusko, nekada glavnog grada carstva Inka. Jedini problem za pčelarstvo ovih krajeva su loši putevi, koji predstavljaju veliki problem selećim pčelarima. I istočna regija Perua, regija Amazona, ima raznovrstan biljni pokrivač i nudi obilje nektara.

Međutim, stanovnici tog područja primat ne daju pčelarstvu, već nečemu drugom – uzgoju biljke koke, iz koje se dobija teška i skupocjena droga kokain. Tokom posljednjih desetak godina Ujedinjene nacije razvije su šemu za poljoprivredni napredak istočnog dijela Perua, sa ciljem da se usjevi sadnica koke zamijene drugom proizvodnjom. Upravo u tom projektu, poseban akcenat je stavljen  na pčelarstvo.

Više od dvije hiljade košnica tako je “rasuto” po dolini rijeke Ualaga, koja je od osamdesetih godina glavna lokacija za uzgoj koke. Te košnice trebalo je ne samo da zamijene koku, već i da doprinesu oprašivanju i boljem rodu kultura, kao što su kafa, kakao i papaja, a koje se također uzgajaju u ovim krajevima.

Kilogram meda 1,5 euro!

U Peruu se vrca med od agruma, avokada, mušmule, manga, facelije… Također, popularan je i med od rogača, a koji peruanski pčelari dobijaju u sjevernom dijelu zemlje, na granici sa Ekvadorom. Tu se nalaze veliki pašnjaci rogača, koji pčelarima često donose i po 45 kg meda po košnici.

Prosječna proizvodnja meda u Peruu, po košnici iznosi oko 25 kg. Ali, Peruancima ta količina nije dovoljna pa uvoze između 100 i 150 tona meda godišnje, i to iz Čilea i Argentine. Veleprodajna cijena kilograma uvoznog meda je oko 1 euro, a lokalnog oko 1.5 eura.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY