Zdravije su pčele koje „orgijaju“: Promiskuitetne kraljice čine zdrave košnice

Zdravije su pčele koje „orgijaju“: Promiskuitetne kraljice čine zdrave košnice

SHARE

Reputacija djevičanstva i čednosti možda je funkcionisala kod engleske kraljice Elizabete I, ali pčelinje kraljice koje započinju svoju vladavinu s kraljevskim orgijama završavaju sa zdravijim košnicama. Vjerovali ili ne, što pčela ima više partnera, pčelinje zajednice su otpornije, a košnice zadobijaju veću genetičku raznovrsnostheather

Kada se pčela sastaje s više partnera njihove košnice zadobijaju veću genetičku raznovrsnost i mnogo otpornije zajednice simbiotskih bakterija koje žive u pčelinjim utrobama. Heather Mattila, ekolog s Wellesley koledža, otkrila je značajno više utrobnih bakterija kod pčela iz košnica s kraljicama koje su imale više partnera, nego kod onih, “seksualno uskraćenijih”.

– Nikad nismo znali koliko zdravije pčele se proizvode na osnovu genetičkog diverziteta (raznolikosti), ali ova studija osigurava jasne uvide – govori Mattila u izvještaju za štampu.

– Naši dokazi upućuju da genetički raznovrsnije medonosne pčele imaju prednost širokih mikrobiotičkih zajednica, što bi mogao biti ključ unapređenja zdravlja kolonija i ishrane – kao i u razumijevanju faktora koji ublažuju propadanje medonosnih pčela – pojašnjava.

Bogata utrobna bakterijska flora omogućuje pčelama da hranu vare lakše, pomažući polenu da se preobrazi u pergu, tj. pčelinji hljeb, hranu masa radilica. Baš kao što gljivice pretvaraju brašno u hljeb, mnoštvo različitih organizama pretvaraju polen i čine ga ukusnijim u formi pčelinjeg hljeba.

Mattila i Irene Newton, mikrobiolog na Univerzitetu u Indiani, testirale su efekte multiplih partnera na genetički diverzitet i bakterije razvijajući 22 eksperimentalno kontrolisane kolonije medonosnih pčela, Apis mellifera, podijeljenih u dvije kategorije. Dvanaest ih je imalo kraljicu inseminiranu (oplođenu) mješavinom sperme potekle od 15 različitih mužjaka. Ostalih 10 je imalo kreposnu kraljicu sa samo jednim partnerom.

Kraljice medonosnih pčela samo se jednom sastaju s partnerom u životu. U prirodi se ovo dešava kada mnoštvo trutova uzleti u svom ljubavnom letu kako bi se sastali s kraljicom. Ali, u primjeru ekstremnog prirodnog sado-mazohizma, mužjakov reproduktivni sistem se otkida kod sastajanja s novom kraljicom. Pohranjena sperma od multiplih partnera koristi se u proizvodnji stotina potomaka od tog jednog jedinog divljeg dana.

Tako, u tom eksperimentu, umjetna inseminacija je bila kraljici dostatna za čitav život.

mattilaKošnice poliandričnih višemužjačnih kraljica sadržavale su 1105 vrsta mikroba s 40 posto više korisnih bakterija od druge grupe. Košnice monogamnih kraljica su imale samo 781 vrstu mikroba, kao i 127 posto više potencijalnih patogena. Rezultati ove studije su objavljeni u PloS ONE (Istraživačko-naučni časopis).

– Postoji ogromna zajednica istraživača pčela u SAD i širom svijeta, i činimo sve što možemo kako bi maksimizirali zdravlje našeg najvažnijeg oprašivača – kaže Mattila.

Smanjen genetički diverzitet

I Susan Cobey, genetičarka specijalizirana za pčele, s Univerziteta Davis u Kaliforniji i Univerziteta Washington State, slaže se da samo podizanje opće genetičke raznolikosti, vodi do zdravije i otpornije pčele koje se kao takve, mogu lakše suprotstaviti parazitima, patogenima i epidemijama.

– Mnogi problemi s kojima se trenutno suočava pčelinja populacija SAD podvukli su potrebu za dovoljnim genetičkim diverzitetom na nivou kolonije, oplodnje i populacije – kaže Cobey, vodeći autor poglavlja “Stanje uzgoja i genetičkog diverziteta domaćih medonosnih pčela” u nedavno objavljenoj knjizi “Zdravlje medonosnih pčela: Izazovi i održivo rješenje”.

– Genetički diverzitet je smanjen zbog tri jasna isprječujuća događaja, prvenstveno ograničenog istorijskog uvoza malih uzoraka nekoliko podvrsta medonosnih pčela, selekcijskog pritiska parazita i patogena (naročito parazitskih grinja), kao i pročišćenih komercijalnih praksi produkcije kraljica koje koriste maleni broj majki kraljica u uzgojnoj populaciji – ističe Cobey.

(E.K./BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY