Život na kocki zbog sakupljanja halucinogenog meda

 Život na kocki zbog sakupljanja halucinogenog meda

SHARE

Svake godine, u tradiciji koja traje već nekoliko stoljeća, lokalno stanovništvo Nepala rizikuje svoje živote, viseći na konopcima sa nekoliko stotina metara visokih litica kako bi sakupili med iz „zlatnih košnica“. 

Himalajske pčele koje mogu narasti i do 3 cm, izuzetno su rijetke i svoje košnice grade isključivo na strmim liticama nepalskih planina, i to na visini između 2,500 i 4000 metara. Med koji ove pčele prave popularno je nazvan „ludi med“, zbog svojih snažnih halucinogenih efekata.

Apis dorsata ili himalajske pčele za prikupljaju nektar sa cvjetova Rododendrona koji su toksični za ljude i sadrže grupu hemikalija grajanotoksina koje uzrokuje neobične karakteristike ovog meda. Postupak skupljanja smeda je veoma opasana i često smrtonosan. Bez skoro ikakve zaštite, lovci se penju na litice i sakupljaju med iz ogromnih košnica, nalik gnijezdima. Hrabri Nepalci koriste dva štapa bambusa po osam metara dugačka, jedan za vađenje saća iz košnica, a drugi da ih drži na sigurnoj udaljenosti od stijena i napada rojeva. Prije svakog lova, žrtvuje se ovca kako bi se zadovoljili planinski bogovi, a za one koji poginu tokom rituala se smatra da se nisu dovoljno molili.

Profesionalni lovci sakupljaju med i saće tokom proljeća i jeseni i uvijek ostavljaju trećinu košnica netaknuto kako bi se populacija pčela obnovila za slijedeću sezonu. Jesenji med se čuva za korišćenje, ali proljetni, koji se zove i crveni med zbog intenzivne boje, postao je veoma popularan u Japanu, Kini i Koreji. (bhpčelar/D.K)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY