Gljivama protiv smrtonosne varoe?

Gljivama protiv smrtonosne varoe?

SHARE

 
Albert Einstein jednom je izjavio: “Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.” Bez pčela nema oprašivanja, a onda ni plodova i hrane.

Pčele igraju ključnu ulogu u ekosistemu naše planete. Zapravo, medonosna pčela najvažnija je pojedinačna vrsta oprašivača na svijetu te ljudima i životinjama osigurava hranu potrebnu za preživljavanje. Kada ne bi bilo medonosnih pčela, svijet ne bi imao voće, povrće i ostale vrste hrane. Upravo zbog velikog značenja koje pčele imaju za čovječanstvo i njegov opstanak, znanstvenici intenzivno istražuju i pokušavaju pronaći rješenje za ovaj problem. Kao jedno od mogućih rješenja, javile su se gljive.

Jedan od uzroka odumiranja pčela je varoa, parazitska grinja koja napada medonosne pčele. Bolest uzrokovanu ovom grinjom nazivamo varoza. Kao pravi parazit, varoa prebiva na tijelu pčele i oslabljuje ju ne samo tako da ubrizga virus u hemolimfu pčela, već se on prenosi s pčele na pčelu odnosno cijelo pčelinje leglo.

Varoa u zimskom klupku

Prilikom značajnijih napada varoe na neku koloniju, može doći do potpunog gubitka cijele pčelinje zajednice, a to se događa najčešće u kasnu jesen, u zimi ili u rano proljeće kada su one najranjivije.

Gljiva kao spas za pčele
Poznato je da gljive proizvode široku lepezu hemikalija s antimikrobnim djelovanjem. Zbog ovakvih pretpostavki istraživači s Državnog sveučilišta u Washingtonu, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA) i tvrtke sa sjedištem u Washingtonu Fungi Perfecti, proveli su studiju na crvenim reishi gljivama koje su poznate kao lijek za različite bolesti i gljivama pečurkama (Agaricus campestris).

Rezultati istraživanja su pokazali kako kontakt pčela s ekstraktom pečurke djeluje na smanjenje rasprostranjenosti virusa. Što je veći broj pčela bilo uključeno u istraživanje, rezultati su bili sve bolji.

Još uvijek nije sasvim sigurno kako ekstrakt djeluje, ali se pretpostavlja da ili jača imunološki sistem ili se bori protiv virusa. Za sada ekstrakta još nema u velikim količinama, no kako istraživanje bude napredovalo i razvijalo se, količine ekstrakta će rasti, a tako i mogućnost spašavanja pčela.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY