Alen Sulejmanagić, pčelar iz Velike Kladuše: BH pčelar – za dobru pčelarsku...

Alen Sulejmanagić, pčelar iz Velike Kladuše: BH pčelar – za dobru pčelarsku praksu!

SHARE

Dodirne tačke sa časopisom BH pčelar sam imao mnogo prije nego što sam uopšte i počeo razmišljati da se bavim pčelarstvom. Tada gotovo ništa nisam razumio o čemu se tu priča osim što se u svakom članku osjetila ta neka posebna emocija na temu o kojoj su autori s velikom ljubavlju govorili. S obzirom da moja supruga i ja, kao i moji roditelji, radimo uredske poslove gdje smo po cijeli dan prikovani za stolice, kupili smo veliko imanje 25 km od Velike Kladuše u mjestu Bosanska Bojna kako bi mogli pobjeći u prirodu, što dalje od ubrzanog gradskog života i svakodnevnih stresova. Tu smo sebi napravili drvenu kućicu za obitavanje, posadili veliku plantažu cijepljenog oraha i veliki voćnjak.

S obzirom da imamo dosta prijatelja koji se bave pčelarstvom, mnogi od njih su govorili kako je prava šteta da nemamo pčele jer je mikrolokacija savršena za bavljenje pčelarstvom. Na nagovor moga oca koji me rekao podržati u svemu i pomoći šta god bude trebalo oko obavljanja pčelarskih aktivnosti, 2016. sam upisao školu pčelarstva koju tradicionalno jednom godišnje organizira lokalno udruženje UP “Krajiška Pčela” Velika Kladuša.

Tad sam bio jedini polaznik koji nije posjedovao pčele i koji se nikad prije nije susreo sa pčelama, te sam bio sasvim pogubljen u svemu tome. Ipak uz pomoć Časopisa BH Pčelar kojeg od tad imam sve i jedan broj i koji je sada neizostavan dio pčelarske literature u mojoj mini knjižnici, te uz veliku i nesebičnu pomoć u dijeljenju pčelarskih savjeta mojih velikih prijatelja i pčelarskih znalaca, profesora Sulejmana Alijagića i predsjednika udruženja Nisveta Mujanovića, kao i mnogih drugih prijatelja pčelara, počeo sam se baviti pčelarstvom i slobodno mogu reći da sam se u pčele zaljubio “do ušiju”.

Najradije bih svaki dan kao i svaki drugi ludo zaljubljeni pčelar išao na pčelinjak, otvarao košnice i družio se s njima, ali s obzirom da to nije dobra pčelarska praksa, moju potrebu zamijenim sa svakodnevnim čitanjem pčelarske literature, praćenjem raznih stručnih tektova na netu, kao i razmjenjivanjem iskustava sa prijateljima pčelarima.

(bh pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY