Alija Lulić, pčelar iz Cazina: Zapčelario zbog BH pčelara!

Alija Lulić, pčelar iz Cazina: Zapčelario zbog BH pčelara!

SHARE

– Prije rata, moj rahmetli otac je držao pčele i to u trnkama. Pčelinjak je nastradao u ratu, i tek 2009. godine, slučajno ja na kiosku ugledam časopis BH pčelar. Odmah sam ga kupio. Podsjetilo me to sve na mog oca, na one mirnodopske dane i listajući časopis, dobijem ja želju da se bavim pčelarstvom. Poželio sam imati pčele. I tako, zahvaljujući BH pčelaru, te 2009. godine, kupio sam jedan kompletan sanduk sa pčelama.

– Ispočetka mi je mentor nešto pokazao, a ja sam sve nakon toga brojeve BH Pčelara kupovao i čitajući i prateći rad iskusnih pčelara, polako radio i učio.

– Sada imam između 15 i 20 sanduka; a najveća mi je pomoć i podrška supruga Sanela koja je jako zavoljela pčele. Ja sam inače po zanimanju automehaničar, ali sam sada u vojnoj penziji. Nosilac sam značke Zlatni ljiljan.

– Preporučujem svima, posebno početnicima da kupuju BH pčelar, jer iz njega možemo učiti kao da pored sebe imamo tuce mentora.

Kako vidite na fotografiji moga pčelinjaka, malo sam se i pozabavio farbanje košnica jer sad imam vremena, u penziji sam, a pčele privlače tople boje, tako se na udaljenosti lakše snalaze pa sam košnice farbao naizmjenično žutom i crvenom bojom – kaže ovaj 48-godišnji pčelar iz Cazina.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY