Fikret Veispahić, pčelar praktičar iz Kaknja: Sve pohvale za BH pčelar!

Fikret Veispahić, pčelar praktičar iz Kaknja: Sve pohvale za BH pčelar!

SHARE

Fikret Veispahić, pčelar praktičar iz Kaknja, već četvrtu deceniju se druži sa svojim pčelama. U svojoj  83. godini ovaj vrijedni pčelar već se pomalo priprema za predstojuću sezonu.

Kako kaže, zdravlje ga dobro služi hvala Bogu  a najzdraviji je u proljeće kad se i pčele razrade, a on ode do svog pčelinjaka, sjedi i gleda kako one razdragano donose polen i nektar.

Ove hladne zimske dane provodi isčitavajući literaturu i čitajući nove brojeve najčitanijeg časopisa za pčelare u Bosni i Hercegovini, BH Pčelara a rado se vraća i na stare brojeve koji su mu uvijek pri ruci i rado ih čuva u svojoj bogatoj pčelarskoj kolekciji.

– Pčelarstvom se bavim preko 40 godina i prošao sam i uspone i padove. Seleći sam pčelar i pčele vozim na dvije lokacije, u Posavinu na bagrem, a nakon toga selim ih na planinu gdje budu do kraja pčelarske sezone. Pčelarstvo je za mene hobi i živim život kao pčela, rad, red i disciplina su mi na prvom mjestu.

– Volim da pomažem mlađim pčelarima i rado ulazim u razgovore gdje se priča o pčelarstvu. A ako nisam na pčelinjaku, onda u toplini svog doma prelistavam BH pčelar. Drago mi je da su pčelari dobili jedan ovakav časopis u čijem radu i sami mogu učestvovati. Sve pohvale za BH pčelar!

(arhiv BH pčelara)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY