Živoslav Stojanović: Kakva SPOS-ova “Srpska pčela” – BH pčelar i Pčelarski...

Živoslav Stojanović: Kakva SPOS-ova “Srpska pčela” – BH pčelar i Pčelarski priručnik su prava stvar za pčelare!

SHARE

Živoslav Stojanović, uspješni pčelar iz Subotice, bivši predsjednik Udruženja “Pčela” iz Subotice, bivši predsjednik SPOV-a, bivši predsjednik SPOS-a i učesnik mnogobrojnih pčelarskih skupova, domaćih i međunarodnih…

Sviđa mi se koncept, redoslijed. Dosta autora i tekstova poznajem, ne bih imao šta tu posebno ni da hvalim ni da kudim… Priručnik je divan i po sadržaju i koncepcijski i po kvalitetu papira. Racionalno su ukomponovani tekstovi raznih pčelaraskih znalaca iz regiona i iz svijeta. Mene posebno raduje činjenica da među autorima vidim niz svojih pčelarskih prijatelja iz BiH i iz Srbije, ali me posebno raduje činjenica preuzimanje i ponovno objavljivanje meni posebno vrijednih tekstova, dragih autora koji nisu više među nama, a to su tekstovi prof.dr Husnija Ćerimagić i Lasla Karoljija….

Oduševljen sam i časopisom BH pčelar na koji sam pretplaćen. Mi u Srbiji smo imali u to vrijeme ( 90-tih i 2000-tih) najbolji časopisu u regionu. Zvao se “Pčelar” i bio je mnogo bolji od časopisa  “Hrvatska pčela i od svih ostalih koji su tad izlazli. Bh pčelar je već godinama nadmašio sve časopise o pčelarstvu, ima primat.

Sad se “Pčelar” zove “Srpski pčelar”, preksrstio ga je vrli predsjednik SPOS-a. Izlazi jednom mjesečno i nije ni blizu kao ranija izdanja. Ja sam u vrijeme svoga mandata 2006-2008 zajedno sa svojim Izvršnim odborom uradio jedno kapitalno djelo: digitalizacija časopisa Pčelar od 1989-2005. kod Narodne biblioteke Srbije. To je bilo dostupno svima, a sada vidim da nije. Narezaću na CD sve to iz moje arhive pa dati vama u BH pčelaru da pogledate, ima toga mnogo vrijednoga ne samo za pčelarstvo Srbije nego za čitav Ex-Yu prostor….

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY