Zlatan Smlatić, pčelar i malinar iz Bihaća: BH pčelar ispred knjiga o...

Zlatan Smlatić, pčelar i malinar iz Bihaća: BH pčelar ispred knjiga o pčelarstvu!

SHARE

U jesen 2016. godine pored svog redovnog posla kao viši referent u Gradskoj upravi Bihać i operativac u Službi CZ, a inače RVI 90%, odlučio sam da se bavim i pčelarstvom, a naravno kao i svaki pčelar koji krene u ovaj posao uz sve ostalo potrebno u pčelarstvu kupovao sam i knjige o pčelarstvu koje su mi bile vodič za ispravan rad.

Međutim, ne znam zašto, ali u svakoj knjizi od raznih izdavača sam nailazio na različite načine pristupa istom problemu u pčelarstvu, što po malo mene kao početnika dovodi u nedoumicu; šta je sad ispravno i kako postupiti. Na svu sreću u Bihaću postoji Udruženje pčelara čiji sam i ja član. U razgovoru sa jednim kolegom iz udruženja spomenuo sam mu kao sam uočio dva različita pristupanja određenom problemu u knjigama koje sam čitao, tj. iz kojih sam učio o pčelarstvu. Na nagovor sagovornika kupio sam magazin BH pčelar, koji sad redovno kupujem mada na žalost izlazi svakih 2 mjeseca. Zašto BH pčelar? Jednostavno iz razloga što u njemu mogu pročitati kako iskusni pčelari postupaju u određenom teškom vremenskom periodu i šta rade da bi svojim pčelama pomogli da svoju zajednicu održe zdravom i jakom, a to je upravo ono što nama „mladim“ pčelarima treba, iskrena i istinita priča.

Na kraju želim da naglasim, da bi bilo dobro, da magazin BH pčelar izlazi 12 a ne 6 puta godišnje, jer se u 60 dana dosta toga dešava, a treba biti pravovremeno informiran. Ovaj magazin to može, a mi čitatelji trebamo.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY