ANTIOKSIDANT RESVERATROL IZ KUPINE, BOROVNICA I CRVENOG GROŽĐA PRODUŽAVA PČELAMA ŽIVOT

ANTIOKSIDANT RESVERATROL IZ KUPINE, BOROVNICA I CRVENOG GROŽĐA PRODUŽAVA PČELAMA ŽIVOT

SHARE

Brenda_Rascon

Istraživači sa Državnog univerziteta Arizone (ASU) su potvrdili da prirodni antioksidant „resveratrol“ koji se može pronaći u opni crvenog grožđa, borovnicama, kipini…, ne samo da pčelama produžuje životni vijek, on također utječe na to da pčele slabije uzimaju šećerni sirup.

Prethodno naučno istraživanje resveratrola pokazuje da ovaj antioksidant produžuje životni vijek različitim organizmima, kako jednoćelijskim gljivicama, tako i vinskim mušicama i miševima. Kako su pčele socijalne životinje poput ljudi, tim istraživača sa Državnog univerziteta Arizone, Norveškog Univerziteta prirodnih nauka i Medicinskog fakulteta na Harvardu, odlučili su testirati njegove efekte i na pčelama.

U seriji eksperimenata objavljenih u žurnalu “Starenje”, naučnici su testirali efekte resveratrola na životni vijek, sposobnosti učenja i poimanja hrane kod medonosnih pčela.

Njihovo istraživanje je potvrdilo da antioksidant resveratrol ne samo da produžuje životni vijek pčela za 33 do 38 procenata, nego također mijenja odluke koje pčele donose u vezi hrane.

– Po prvi put izveli smo nekoliko testiranja u vezi sa resveratolom koristeći medonosne pčele kao model – rekli su Brenda Rascon, bivša studentica i doktorantica s ASU, te Gro Amdam, profesorica na Fakultetu prirodnih nauka s ASU i Norveškog Univerziteta prirodnih nauka.

– Vidjeli smo da pod normalnim životnim okolnostima resveratrol produžuje medonosnim pčelama životni vijek – rekle su one.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY