Asim Dedić, pčelar iz Bratunca: KAKO PREPOZNATI KOŠNICE ZARAŽENE VAROOM?

Asim Dedić, pčelar iz Bratunca: KAKO PREPOZNATI KOŠNICE ZARAŽENE VAROOM?

SHARE

Za uspješno suzbijanje je, naravno, najznačajnija rana detekcija njenog prisustva. Pregledajte leto i provjerite da li vidite pčele sa osakaćenim krilima ili pčele koje imaju poteškoća u letu. Pročitajte i ostale savjete:

Asim Dedić iz Bratunca, kaže da od kada zna za sebe da mu se neko u familiji bavio pčelarstvom, a on je u pčelarstvu od 1976. godine, Po zanimanju je mašinski mehaničar, trenutno zaposlen u metaloprerađivačkoj firmi u Milićima, kao rukovao na mašini za „r“ nosače. POčeo je uz oca Šabana, a onda krenuo ozbiljnije samostalno od 1988. godine. Evo njegovih savjeta kako jednostavmno otkriti varou u košnici:

“Varoa je jedna od najopasnijih prijetnji savremenog pčelarstva. Čovjek ne može ni zamisliti koliko je ova opaka grinja desetkovala košnica i koliko je pčela osakatila ili sahranila.

Za uspješno suzbijanje je, naravno, najznačajnija rana detekcija njenog prisustva. Pregledajte leto i provjerite da li vidite pčele sa osakaćenim krilima ili pčele koje imaju poteškoća u letu.

Drugi veliki pokazatelj o stanju varoe je nagli pad broja pčela u košnici. Ovo možete provjeriti u kasnim poslijepodnevnim satima kada se pčele vraćaju sa ispaše.

Takođe, na ulaz u košnicu možete postaviti čist komad bijelog papira, veći format. U dimilicu stavite karton i malo duhana, pregršt jednu. Zadimite ulaz u košnicu, malo otvorite poklopac košnice, i zadimite košnicu odozgo. Ponovo zadimite ulaz u košnicu. Sačakajte 30-ak sekundi, pa ponovo zadimite, i zatim lagano povucite papir.

Duhanski dim iritira varou u toj mjeri da uzrokuje njihovo spadanje sa pčela i pada na papir. Ovo je brz, ali ne i jednostavan način. Ako je košnica u ranim fazama zaraze, na papiru ćete naći samo jednu ili dvije grinje, ali i dalje će pokazati da je došlo do zaraze.

Asim protiv varoe koristi letvice herba strips bevital i oksalnu kiselinu a za nozemu koristi pavidon jod kao preventivu. (bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY