Ćamil Koštreba (67), pčelar i pčelarski inovator iz Virovitice: VT sublimator za...

Ćamil Koštreba (67), pčelar i pčelarski inovator iz Virovitice: VT sublimator za eko med i pčele bez varoe!

SHARE

Bio bih presretan da na ovaj način dam makar mali doprinos borbi protiv varoe na eko bazi jer mislim da je i pčelarima dosta hemikalija i da svako želi imati za sebe zdrav med i ostale proizvode

Protivnici oksalne kiseline su najčešće ili needukovani pčelari ili oni kojima smeta činjenica, da je oksalna kiselina jeftina i lako dostupna, i to uglavnom zbog interesnih aktivnosti kod suzbijanja varoze pčela. Ne zaboravimo činjenicu da se oko svake nevolje skupe profiteri, koji na tuđoj nevolji vide dodatan prihod.

Pčelar i pčelarski inovator Ćamil Koštreba, rođen je 1950. godine u Prijepolju. Kao vozač autobusa radio je 30 godina u Sarajevu, zatim 16 godina u Beču. Prvi je u porodici koji se bavi pčelarstvom. Pčelarstvo ga je oduvijek zanimalo no, pčelarsku karijeru je započeo tek nedavno. Ipak, dovoljno rano da budućim pčelarskim generacijama ostavi brojne pčelarske inovacije koje je Ćamil usavršavao uporedo sa pčelarenjem. U ovom broju BH pčelara predstavit ćemo Ćamilov VT sublimator uz koji, kako Ćamil tvrdi, pčelari mogu odahnuti. Naime, VT sublimator je garancija za zdrav med i pčele bez varoe.

BH PČELAR: Zašto VT sublimator?

“VT” kao Virovitica gdje se nalazi moj pčelinjak. To je inače jedan brend pod kojim s jednim prijateljem radim na nekim inovacijama. Sve su vezane usko za pčelarstvo.

BH PČELAR:Kako ste došli na ideju za jednu ovakvu inovaciju?

Prvo da kažem da sam svoju mladost proveo na Pofalićima u Sarajevu. Poslije rata, odlazim u Beč. Svih tih godina sam razmišljao o pčelarstvu no, zbog prirode posla kojim sam se bavio, nisam bio u mogućnosti da zapčelarim. Ipak, kad god bi mi se ukazala prilika, čitao sam o pčelarstvu i družio se i razgovarao sa pčelarima. A onda, po odlasku u penziju, želja mi se ostvaruje. Bilo je to prije desetak godina. Naime, postajem pčelar, a možda nešto i više od toga.

Supruga je naslijedila u Virovitici kuću i desetak hektara zemlje pod voćnjakom što je raj za pčele. Tada kupujem dvije košnice sa pčelama od gospođe Maje Marijane Matić, inače farmacetskog tehničara, i dugogodišnje pčelarice koja ima preko 100 košnica. Maja mi je ujedno bila i mentor.

E sad, normalno, pčele je trebalo tretirati protiv nametnika varoe. Ispočetka sam lutao od lijeka do lijeka. Proučavajući sve te lijekove, došao sam do saznanja da se u mnogim lijekovima kriju visoko rizične supstance pa čak i bojni otrovi (amitraz). Ta spoznaja me šokirala. Nisam želio tako nešto u svom pčelinjaku.
I tako je počelo. Krenulo je istraživanje, knjige, internet, razgovori sa iskusnim pčelarima. Tragao sam za lijekom koji pomaže pčelama, a ujedno ne škodi vosku, čovjeku i naravno, samim pčelama. Među mnoštvom lijekova, izabrao sam sublimaciju oksalne kiseline kao najučinkovitiju metodu. A onda sam napravio i sublimator.

BH PČELAR:Zbog čega je tretman oksalnom bolji od drugih tretmana?

Oksalna kiselina u rukama edukovanog pčelara i u pčelarstvu današnjice spada u jedan od najefikasnijih i najbezopasnijih zimskih tretmana varoze u svijetu. Varoa na nju, dokazano, ne može steći ikakvu otpornost. Protivnici oksalne kiseline su najčešće ili needukovani pčelari ili oni kojima smeta činjenica, da je oksalna kiselina jeftina i lako dostupna, i to uglavnom zbog interesnih aktivnosti kod suzbijanja varoze pčela. Ne zaboravimo činjenicu, da se oko svake nevolje skupe profiteri, koji na tuđoj nevolji vide dodatan prihod.

Dakle, oksalna kiselina je izborila svoje mjesto u pčelarskoj praksi i zakonodavstvu. Sada se uglavnom vode rasprave o tehnici primjene. Djelotvornost postupka nakapavanja oksalne kiseline i sublimacije je, do skoro se mislilo, podjednaka. Pojava uređaja za kontrolisanu sublimaciju oksalne kiseline dovela je do upoređivanja ova dva postupka. Neki stručnjaci smatraju da je postupak nakapavanja najbrži, najjeftiniji, uz najmanje ostataka u medu, te da zahtijeva minimalnu zaštitu. Ali, da li je to baš tako?

Postupak uništavanja varoe sublimacijom oksalne kiseline ponovo je dobio na značaju izradom različitih sublimatora za kontrolisano isparavanje oksalne kiseline. Zagrijavanjem dihidrata oksalne kiseline dolazi do pretvaranja kiseline iz čvrstog u plinovito stanje. Pare oksalne kiseline se dižu u prostor košnice, te tako na pčelama ostavljaju tanak sloj kristala koji pritom uništava varou, a ne šteti pčelama. Sloj tako nataloženih kristala na pčelama je ravnomjerniji i manji nego kod tehnike usprejavanja i nakapavanja oksalne kiseline. U tehnici usprejavanja i nakapavanja, u zavisnosti od snage pčelinje zajednice, količina oksalne kiseline potrebna za uništavanje varoe, a da istovremeno brojčano ne oslabi pčelinju zajednicu, iznosi 2 do 3 grama po zajednici. Iz tog razloga preporučuje se jednokratno nakapavanje pčela 3-3,5%-tnim rastvorom dihidrata oksalne kiseline u količini od 50 ml po nastavku zaposjednutom pčelama. Za tehniku isparavanja dovoljne su manje količine, jer pare dopiru ravnomjernije do svih pčela. Navode se i podaci od 0,5 g do 2 g po košnici, odnosno 0,5 g do 1 g po zaposjednutom nastavku, što dozvoljava čak i višekratnu primjenu za jednu generaciju pčela bez bojazni za njeno brojčano slabljenje.

BH PČELAR: Koje su još prednosti sublimacije?

Kao prvo, kod nakapavanja svaku košnicu moramo otvoriti! Nakapavanje zajednica u jednom nastavku je vrlo jednostavno, dok kod zajednica uzimljenih u dva nastavka često moramo nadignuti nastavak ili izvaditi jedan okvir, kako bi vidjeli smeštaj klubeta. U protivnom kapljemo na slijepo. Kod AŽ košnica primjena je daleko nespretnija. Rastvor nakapavamo kroz matičnu rešetku uz prethodno odstranjene okvire iz medišta ili pomoću boce sa dugačkom plastičnom cjevčicom (ili iglom) koja se uvlači iznad ulica zaposjednutih pčelama. Da li je to jednostavnije od uvlačenja isparivača u košnicu bez otvaranja košnice? Neozbiljne su tvrdnje kako se kapima pogađaju samo pčele, te da ništa ne dospijeva na okvire, saće i podnjaču. Tokom nakapavanja pčelar je stalno zauzet, a za vrijeme isparavanja može iskoristiti vrijeme za obavljanje drugih poslova na pčelinjaku.

Postupkom nakapavanja unosi se u košnicu u jednom tretmanu gotovo dvostruko veća količina oksalne kiseline nego pri sublimaciji. Već u jednom nakapavanju pčelinja zajednica dobija praktično dopuštenu generacijsku dozu! Sublimacija omogućava čak i dva do tri tretmana po generaciji pčela, bez opasnosti brojčanog slabljenja zajednice. Kod upotrebe rastvora oksalne kiseline potrebne su zaštitne rukavice, a pri sublimaciji zaštitna maska, te zaštitu nećemo dovoditi u pitanje prilikom bilo kog načina primjene.

BH PČELAR: U čemu se ogleda prednost baš vašeg sublimatora?

Ovako, prvo ću reći da ja sublimator nisam izmislio samo sam ga usavršio, a da bih to postigao, morao sam doči do tačnih podataka provjerenih od struke i praktičnih ispitivanja, pa sam tako naišao na podatke da je njemački doktor Ralph Buschler iz pčelarskog instituta u Kirchainu u članku “Usporedno testiranje metoda nakapavanja i sublimacije oksalne kiseline” došao do zaključka da je sublimacija mnogo efikasnija od nakapavanja jer se vrši sa jednim gramom po nastavku pčela u odnosu na nakapavanje gdje se koristi tri do tri i pol oksalne kiseline.
Takođe, sublimacijom se oksalna pokriva ravnomjernije po čitavoj košnici. Engleski naučnici sa instituta pčelarstva u Saseksu (Engleska) došli su do zaključka (pošto su vršili usporedna tretiranja na više desetina košnica ) da su najbolji rezultati postignuti sublimacijom gdje imamo pad varoe od 95 do 97%, a da su košnice tretirane sublimacijom u proljeće bile jače za oko 20% od ostalih . I što je najbitnije, sublimat oksalne kiseline je jako efikasan protiv svih virusa koji se nalaze u košnici. Poslije ovih saznanja, ostalo mi je da iznađem tačnu temperaturu i definiciju sublimacije koja glasi: sublimacija je direktan prijelaz oksalne kiseline iz čvrstog u gasovito stanje koja se vrši pri temperaturi od 156 do 188 stepeni celzijusa; sve ispod i iznad ovih vrijednosti temperature nije sublimacija jer ispod prelazi u tečno stanje što nije dopustivo, a iznad gornje granice sublimacije, oksalna kiselina prelazi u mravlju kiselinu i ugljikov monoksid što je jako štetno za pčele i pčelare. Pred kraj 2015. godine počeo sam sa izradom sublimatora u koji sam ugradio elektroniku sa sondom i displejem za praćenje i kontrolu temperature sublimacije. Tu je još baterija od 12W koja se puni i ima svoj punjač i pokreće ventilatore, te jednog vremenskog releja koji je povezan sa svjetlećim indikatorom tako da imamo uvid kad se završi sublimacija, a to je oko tri minute.
Vremenski relej se uključuje na početku sublimacije svakog društva. Svako društvo

U sublimator sam ugradio elektroniku sa sondom i displejem za praćenje i kontrolu temperature sublimacije. Tu je još baterija od 12W koja se puni i ima svoj punjač i pokreće ventilatore, te jedan vremenski relej koji je povezan sa svjetlećim indikatorom tako da imamo uvid kad se završi sublimacija, a to je oko tri minute.

se tretira sa po jednim gramom oksalne kiseline po nastavku pčela .

BH PČELAR: Isprobali ste sublimator na svom pčelinjaku?

Da naravno. Sublimator sam ispitivao na svom pčelinjaku koji broji osamdesetak društava i učinkom sam prezadovoljan i od tada pčele tretiram samo sublimacijom, a u proljeće i Be vitalom, austrijskim eko proizvodom koji utječe na varou i higijenu košnice. Konačnu verziju sublimatora nazvanog vt sublimator završio sam 2017. te ga predstavio na Međunarodnom sajmu pčelarstva u Gudovcu a zatim na sajmu u Pazinu i Vinkovcima. Ugodno sam se iznenadio zanimanjem pčelara za sublimator.
Bio bih presretan da na ovaj način dam makar mali doprinos borbi protiv varoe na eko bazi jer mislim da je i pčelarima dosta hemikalija i da svako želi imati za sebe zdrav med i ostale proizvode. Da napomenem, za sve poslove što se tiče iznalaženja tačnih podataka o ispitivanjima i biologiji pčele kao i lijekova, imao sam nesebičnu pomoć gospođe Maje Marijane-Matić farmacetskog tehničara, i dugogodišnje pčelarice.

BH PČELAR: VT sublimator nije jedina vaša inovacija?

– Izumio sam topionik voska sa presom, sterilizator voska sa ručnom presom na vodeno hlađenje za izradu satnih osnova, vakumsku pumpu za vađenje matične mliječi, a u ispitivanju sam sa gospođom Matić za jedan prirodni lijek protiv varoe, a radi se o preparatu od pelina, borovih iglica, ćurekotovog ulja i još nekim eteričnim uljima. Rado ću o svemu ovome informisati javnost putem BH pčelara.

BH PČELAR: Šta biste na kraju poručili pčelarima?

Onima koji do sada nisu stekli iskustva sa oksalnom kiselinom, trebaće dosta vremena da steknu odgovarajuća saznanja, koja će obezbijediti stabilnost u efikasnosti tretmana protiv varoe. Na tom putu, nova istraživanja mogu pružiti određene smjernice. Najbolja poruka može biti, da bi u borbi protiv varoe sve preparate, a pogotovo oksalnu kiselinu, trebalo mudro i vješto koristiti, sve više bježeći od „teške hemije“. Koliko god se mrštili na ovu posljednju tvrdnju, imajmo na umu budućnost. Savjeti nauke nam mogu pomoći da borba protiv varoe u budućnosti bude ravnopravna.

KONTAKT TELEFON Ćamila Koštrebe je: +385 95 523 7447.

Uputstvo za korištenje uređaja za sublimaciju oksalne kiseline
Potrebna temperatura za sublimaciju kreće se od 156-188°C.
Temperatura se podešava na ventilu, koji povećava i smanjuje protok plina. Vrlo malim pomjeranjem ventila dobijamo željenu temperaturu. Prilikom dobijanja određene temperature možemo početi sa radom, a temperaturu povremeno treba provjeravati i eventualno adjustirati, jer ventil nije predviđen za fino podešavanje.
Oksalnu kiselinu sipamo u sublimator kad dostigne temperaturu od oko 175°C, a potom vratimo poklopac. U trenutku sipanja dolazi do pada temperature, te je ovo optimalna temperatura.

Sublimator je opremljen ventilatorom koji usmjerava dim u središte košnice, a nakon par trenutaka raširi se po unutrašnjosti cijele košnice. Na početku rada uključi se tajmer koji mjeri vrijeme od tri minuta, koje je potrebno za sublimaciju po košnici.

Uređaj je opremljen svjetlosnim indikatorom, tako da uvijek imamo uvid, da li je sublimacija završena. Tajmer se uključuje na početku sublimacije svakog društva.
Poslije sublimacije, zatvoriti leta sunđerom ili krpom i tako ih ostaviti 10-ak minuta.

Poslije tretmana svake košnice, treba pročistiti izduvnu cijev koju ubacujemo kroz regulator leta, jer dolazi do taloženje kristala, a samim tim i zapušenja cijevi.
Uređaj ima bateriju od 12V koja je punjiva i traje minimalno četiri sata neprekidnog rada. Puni se auto punjačem koji se dobija uz sublimator. Mjerica-dozer je zapremine 1,2 gr oksalne kiseline.

Primjena sublimatora u toku godine:

Poslije zadnjeg vrcanja prvo tretiranje i onda još dva, u razmaku od sedam dana.
Druga polovina devetog, i nakon 15 dana još jedno tretiranje polovinom desetog mjeseca.
U 11. ili 12. mjesecu kad nema legla, a imamo dozvoljenu temperaturu od oko 12°C. Čekamo taj trenutak jer klube nije još čvrsto pa će lakše sublimat prodrijeti do pčela.
Krajem trećeg mjeseca potrebno je uraditi samo jedan tretman. Zatvoriti leta sunđerom i tako ih ostaviti još oko šest minuta.

U sublimator sam ugradio elektroniku sa sondom i displejem za praćenje i kontrolu temperature sublimacije. Tu je još baterija od 12W koja se puni i ima svoj punjač i pokreće ventilatore, te jedan vremenski relej koji je povezan sa svjetlećim indikatorom tako da imamo uvid kad se završi sublimacija, a to je oko tri minute.

(BH pčelar 53/E. KARAHMET)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY