Dezinfekcija košnica PRVO ŠPAHTLA PA ONDA PLAMEN

Dezinfekcija košnica PRVO ŠPAHTLA PA ONDA PLAMEN

SHARE

dezinfekcija-kosnica

BiH, 20. 12. 2012. – Period zime pčelari koriste za popravku pčelarske opreme. I dezinfekciju nastavaka i drugih dijelova košnice. Iskusni pčelari će kazati kako je najbolja dezinfekcija plamenom, uz pomoć ručne let-lampe.

– Otvorenim plamenom po zidovima košnice sigurno je dobar način dezinfekcije. Dovoljno je lagano preći plamenom preko unutarnjih zidova i postići ćemo željeni efekt – kaže doc. dr. Behija Dukić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Ali, zidove košnice, kao i druge dijelove poput ramova ili podnice, kaže dr. Dukić, prethodno je potrebno pripremiti na način da pčelar sa stjenki ostruže vosak i propolis uz pomoć čelične četke ili špahtle.

– Nećemo postići željeni efekt ukoliko plamenom prelazimo preko voska ili propolisa. Plamen treba da dođe na čisto drvo.

Dr. Dukić kaže da ovakav način dezinfekcije košnice djeluje preventivno na mnoga oboljenja te da bi košnice odmah nakon povlačenja u skladište trebalo očistiti i dezinfikovati, uostalom kao i svu pčelarsku opremu nakon korištenja. Plamenom je naročito važno dobro dezinfikovati sastave košnica.
ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U PRINTANOM IZDANJU BH PČELARA OD 15. DECEMBRA 2012. ILI SE PRETPLATITE NA ONLINE IZDANJE

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY