Dr. Stefan Stangaciu: 100 g polena po sadržaju proteina odgovara količini od...

Dr. Stefan Stangaciu: 100 g polena po sadržaju proteina odgovara količini od 500 g telećeg mesa ili 7 jaja

SHARE

Ovaj stručnjak savjetuje da se polen umiješa u med i ostavi 14 dana da sazri, jer se tek tada razbijaju takozvani eksilni, odnosno spoljašnje, izuzetno čvrste opne polenovih sjemenki

Prema tvrdnji dr Stangaciua, polen se sadrži samo mnoge neophodne vitamine i elemente u tragovima, već i sve najvažnije aminokiseline, te je najvaćniji biljni izvor bjelančevina. Zbog toga polen je idealan za sve one koji ne koriste mjesne proizvode u ishrani.

Tako, 100 g polena po sadržaju proteina odgovara količini od 500 g telećeg mesa ili 7 jaja. Od posebnog značaja je upotreba svježeg ili svježe zamrznutog polena, jer za razliku od sušenog polena sadrži puno enzima, tako da naš organizam, prilikom varenja, ne mora da troši soprstvene. Takođe, važno je da se polen pravilno koristi, jer se u protivnom ne mogu iskoristiti važni sastojci.

Savjetje da se polen umiješa u med i ostavi 14 dana da sazri, jer se tek tada razbijaju takozvani eksilni, odnosno spoljašnje, izuzetno čvrste opne polenovih sjemenki. Ove opne su toliko jake da su u stanju da vjekovima sačuvaju sjeme polena. Pomoću slične mješavine može se pomoći najvećem broju osoba koje pate od polenske aalergije i alergijskog rinitisa, koji bi trebalo da uzimaju ovaj med sa polenom u zimskim mjesecima. Preporučuje se da se 600 g meda, najbolje bagremovog, eventualno livadskog, pomiješa sa 300 – 400 g svježeg polena. Nakon 14 dana ta mješavina treba da se koristi 15 minuta prije svakog obroka, jednu do dvije kafene kašičice.

Dnevne količine polena ne bi trebalo da pređu 30 g. U početku, dok se probavni trakt ne navikne na polen, treb alo bi ga uzimati nakon obroka. Kasnije se uzima između, a zatim prije obroka.

Dr. Stangaciu ne preporučuje polen dijabetičarima, jer podiže nivo šećera u krvi, a osobama sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline proporučuje se oprez. (bhpčelar)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY