Goran Mirjanić: NAKON TEŠKE ZIME POSTOJI MOGUĆNOST ZA POJAVU GRABEŽI!

Goran Mirjanić: NAKON TEŠKE ZIME POSTOJI MOGUĆNOST ZA POJAVU GRABEŽI!

SHARE

Grabež se mora sprečavati u osnovi, kao zarazna bolest, jer se prenosi sa košnice na košnicu i u toku sezone može se ostati bez cijelog pčelinjaka

Loši klimatski uslovi su uticali na smanjenje pčelinjih društava na području Republike Srpske zbog čega se mora blagovremeno intervenisati u cilju sprečavanja pojave gladi. Postoji mogućnost da se na pčelinjaku u ovakvim uslovima pojavi grabež, odnosno da jača pčelinja društva počnu da napadaju slabija, rekao je mr. Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.

On je na predavanju za pčelare, o temi “Kvalitetna ishrana pčela u funkciji veće produktivnosti pčelinjih društava” ukazao na važnost ishrane pčela u smislu prevencije pčelinjih gubitaka.

“Grabež se mora sprečavati u osnovi, kao zarazna bolest, jer se prenosi sa košnice na košnicu i u toku sezone može se ostati bez cijelog pčelinjaka”, istakao je Mirjanić i dodao da pojava gladi u pčelinjaku može biti spriječena alternativnim prihranjivanjem pčela.

On je naglasio da pčelar ne smije dozvoliti da pčelinja društva ostanu bez hrane i da u košnicama ne smije biti manje od osam kilograma hrane, jer će društo tokom sezone uginuti.

Prema njegovim riječima sirup ili pogača za pčele moraju biti svježe napravljeni i isti dan utrošeni jer pčela ima osjetljiviji probavni trakt od čovjeka.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY