GORAN MIRJANIĆ NAKON TEŠKE ZIME POSTOJI MOGUĆNOST ZA POJAVU GRABEŽI!

GORAN MIRJANIĆ NAKON TEŠKE ZIME POSTOJI MOGUĆNOST ZA POJAVU GRABEŽI!

SHARE

g-mirjanic-pcelarstvo1-251x300

SOKOLAC, 12. MARTA 2012. – Loši klimatski uslovi su uticali na smanjenje pčelinjih društava na području Republike Srpske zbog čega se mora blagovremeno intervenisati u cilju sprečavanja pojave gladi. Postoji mogućnost da se na pčelinjaku u ovakvim uslovima pojavi grabež, odnosno da jača pčelinja društva počnu da napadaju slabija, rekao je mr. Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.

On je na jučerašnjem predavanju za pčelare, održanom na Sokocu u organizaciji ovdašnjeg Udruženja pčelara, o temi “Kvalitetna ishrana pčela u funkciji veće produktivnosti pčelinjih društava” ukazao na važnost ishrane pčela u smislu prevencije pčelinjih gubitaka.

“Grabež se mora sprečavati u osnovi, kao zarazna bolest, jer se prenosi sa košnice na košnicu i u toku sezone može se ostati bez cijelog pčelinjaka”, istakao je Mirjanić i dodao da pojava gladi u pčelinjaku može biti spriječena alternativnim prihranjivanjem pčela.

On je naglasio da pčelar ne smije dozvoliti da pčelinja društva ostanu bez hrane i da u košnicama ne smije biti manje od osam kilograma hrane, jer će društo tokom sezone uginuti.

Prema njegovim riječima sirup ili pogača za pčele moraju biti svježe napravljeni i isti dan utrošeni jer pčela ima osjetljiviji probavni trakt od čovjeka.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY