Halid Bećirhodžić, suosnivač PU Matica Kakanj i proizvođač matica, pčelarima poklanja kalendar...

Halid Bećirhodžić, suosnivač PU Matica Kakanj i proizvođač matica, pčelarima poklanja kalendar matice: OSMISLIO SAM IDEALNO RJEŠENJE ZA MLADE PČELARE!

SHARE

halid za kalendar maticeHalid Bećirhodžić, pčelar i suosnivač PU “Matica Kakanj”, napravio je kalendar matice koji će pčelarima pomoći u praćenju razvojnog ciklusa matice od jajeta do odrasle jedinke.

– Časopis BH Pčelar je namijenjen čiteteljima – pčelarima, iskusnim ali i početnicima i oni koji žele da proizvode matice imat će sigurno koristi. Kalendar ne prodajem. Nekih dvadesetak komada sam podijelio prijateljima i poznanicima – pojašnjava Bećirhodžić.
– Kalendar matice sam napravio po uzoru na kalendar matice sa interneta, koji sam obogatio nekim svojim detaljima – fotografijama i novim rješenjima. To sam uradio nakon što sam primijetio da na internetu pčelari mogu pronaći samo fotografije sa rješenjima kakvih u praksi nema. Uglavnom, osmislio sam dva diska koja se pomjeraju po osi.

E:HalidslikeNew Folder41225_190840.jpg
– Da biste pratili razvojni ciklus matice od jajeta do odrasle jedinke kada počinje da polaže jaja, potrebno je unutarnji disk postaviti na datum kada ste započeli ciklus. Daljnjim praćenjem diska znate u svakom trenutku koja od faza razvoja matice se događa kojeg datuma. Ovo je posebno bitno za mlade pčelare kada u društvu nađu otvorene matičnjake da mogu odrediti starost larve i da znaju kada mogu vještački razrojiti društvo, a da ga ne traže po granama drveća – pojašnjava Bećirhodžić koji je u svijet pčelarstva zagazio prije skoro 20 godina.

Za portal BH pčelar se ukratko prisjetio svojih početaka.
– 1996. godine sam kupio dvije košnice pčela i tako počeo sa izravnim djelovanjem na polju pčelarstva. Sa nekoliko pčelara učestvujem u pripremi i održavanju obnoviteljske osnivačke skupštine UGP Bagrem u Kaknju. Polako počinjem proizvoditi dobre matice iz tihe zamjene matica. Poklanjao sam dosta matica prijateljima i novim pčelarima. Prakticirao sam svake godine poklanjati i rojeve i nukleuse. Na taj način sam puno uveo novih ljudi u svijet pčelarstva i stekao dobar ugled kod pčelara.
Vrlo brzo sam napredovao i počeo držati predavanja iz oblasti gajenja pčelinjih društava. Predavanja sam držao u Kaknju, Zenici, Nemili. Razvijao sam super jaka društva i dobijao vrlo kvalitetne matice. Nekoliko starih pčelara vrlo pohvalno se izjašnjavalo o kvaliteti matica koje sam proizvodio. Krajem 2009. godine, sa nekoliko prijatelja zaljubljenika u pčele, osnivam novo UP Matica koje do danas broji stotinjak članova.

 

bhpcelar

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY